Vinmakarmiddagar och lansering nya viner från Burzi

Vinmakarmiddagar och lansering av årgång 2019

I veckan ordnade vi två vinmakarmiddagar med Caterina Burzi som en del av lanseringen av den nya fantastiska årgången 2019 av Burzis viner.

Caterina Burzi inledde sitt Sverige-besök med en vinmakarmiddag på restaurang Leijontornet, där lansering av det nya vinet La Serra, en överraskning från 2013, fantastiska mat-och vin-kombinationer, inspirerande historier från vinmakarlivet i La Morra och mycket mer stod på menyn.

Och menyn ja, den gick verkligen inte av för hackor… Den underbara fyra rätters Italien-inspirerad menyn bar verkligen Daniel Crespis signum och bestod bland annat av Agnolotti del Plin med riven hösttryffel, ankleverfärserad vaktel med smörstekta kantareller, träkolsgrillad kalvytterfilé, tryfferad waguy-korv och hyvlad comté med rostade hasselnötter.

Medan deltagarna fick njuta av maten presenterade Caterina Burzi vinerna och berättade om sin och brodern Albertos filosofi att producera traditionella viner med moderna inslag på de fantastiska vingårdarna i Piemonte som de fått ärva av sina morföräldrar.

Kvällen inleddes med 2021 Barbera d’Alba Plaustra och 2021 Langhe Nebbiolo Runcaja. Den senare var Caterina själv väldigt nyfiken på att få prova, då efterfrågan varit så stor att hon inte fått öppna några nya flaskor själv sedan mars. Varken Caterina eller vi andra blev det minsta besvikna, Langhe Nebbiolon var redan nu otroligt lättillgänglig, rund och fruktig. Den lagras 10 dagar med skal, sedan kort tid på ekfat innan slutlig lagring på cementfat.

Till nästa rätt serverades 2018 Barolo och 2019 Barolo. 2018 var ett år då Nebbiolo-druvorna mognade tidigt, vilket avspeglade sig i vinet som redan nu var väldigt moget och runt med fin fruktighet. Den nya årgången 2019 visade upp sin fantastiska potential med sin elegans, bra tanniner och höga syra. Som en jämförelse årgångarna emellan är 2019 Barolo mer straight forward, mer som ”ett svärd i smakupplevelsen”, som Caterina själv beskrev det, medan 2018 ger en fullare upplevelse i munnen.

I nästa omgång viner kom kvällens stora överraskning, då Caterina hade tagit med sig vinet 2013 Barolo Capalot Magnum. Detta var den första årgången de gjorde och som de förutspådde skulle drickas först inom tio år. Nu var tiden mogen och vi fick njuta av en finstämd upplevelse och även jämföra mot 2019 Barolo Capalot. Dessa årgångar är väldigt lika och klassiska Barolo-år med lagom mycket regn och molnighet under sommaren, vilket resulterat i koncentrerade druvor.

Caterina berättade att skörden 2019 var så bra, trots att de gallrade mer än tidigare för att undvika risk för mögel, och med så mycket druvor av hög kvalitet att alla tankar var fulla när de kom till sista skörden. De fick därför ringa runt och låna in vintunnor från vänner runt om i Piemonte för att kunna ta hand om alla druvor. 2019 är första året då de använder sig av större 6000 liter ekfat som inte är rostade.

Sist, men verkligen inte minst, fick vi vara med om lanseringen av det helt nya vinet 2019 Barolo La Serra, som snabbt blev mångas favorit. Endast 2400 flaskor görs från den 0,5 hektar lilla vingården, som planterades 2013. Det tar minst fyra år från plantering till nya vinstockar ger frukt, men de flesta årgångarna blir inte bra nog, så 2019 är första årgången som Burzi gör Barolo-vin av druvorna från La Serra. Jordmånen här är mer stenig jämfört med vingårdarna i La Morra, och har troligtvis bildats från cementerade småstenar från flodbädden från en tidigare flod. Jämfört med Capalot är doften lite mörkare, och smaken har mer tobakstoner och sälta.

Efter några intensiva dagar med möten med sommelierer och besök på restauranger avslutade Caterina Burzi sitt Sverigebesök med ytterligare en vinmakarmiddag. Kvällen på Studio Nian bestod av en magisk kombination av fantastiska viner från Burzi, underbar mat signerad Kent Hammarsten, inspirerande diskussioner och fler spännande historier från vinmakarlivet i Piemonte.

Under denna mindre middag för endast 10 gäster bjöds det på tartar på nöt med wonton, grillad gris med murklor, lammracks med kantareller och svenska ostar. Till det fick deltagarna prova vinerna 2021 Barbera d’Alba Plaustra, 2021 Langhe Nebbiolo Runcaja, 2018 och 2019 Barolo, 2016 och 2019 Barolo Capalot och det nya vinet 2019 Barolo La Serra.

Medan deltagarna fick njuta av dessa fantastiska viner svarade Caterina Burzi på frågor och berättade mer om hur hon och brodern Alberto bestämde de sig för att börja producera sitt eget vin när de fick ärva vingårdar i La Morra från sina morföräldrar. De släppte sitt första vin 2012, och har sedan dess snabbt gjort sig ett namn för sina eleganta och kraftfulla viner med respekt för regionens vinmakartradition med lång maceration och lagring på stora neutrala ekfat.

Caterina berättade också att de utökat med en ny vingård i Serralunga d’Alba. För första gången har de därmed en vingård utanför La Morra. Enligt Caterina har den nya vingården den vackraste soluppgången i hela Piemonte. Planteringen har gått bra och den första skörden beräknas om fyra-fem år, men att druvorna troligtvis ska användas till Barolo-vin först om tio år.

Se hela vårt sortiment från Burzi här: Viner från Burzi