Vinprovning Rose & Arrow på At Six

Provning av Rose and Arrows exklusiva Pinot Noir-viner från 2019

Igår anordnade vi en vinprovning som var något utöver det vanliga på Hotel At Six i Stockholm. Efter välkomstdryck i form av 2012 Frerejean Frères Cuvée des Hussards Premier Cru fick de 25 deltagarna prova åtta olika av Rose & Arrows exceptionella Pinot Noir-viner från 2019, medan Johan Lagergren berättade om vinerna och det storslagna projektet bakom dem.

Rose & Arrow är ett samarbete mellan Louis Michel Liger-Belair Vosne-Romanée från den legendariska producenten Domaine du Comte Lige-Belair i Bourgogne och den nu tyvärr bortgångne Mark Talov. Mark Talov var en otroligt inspirerande person och en allkonstnär som var verksam såväl som filmproducent, advokat och vinmakare i projekt som Evening Land och Chapter 24 Vineyards, vars viner fått fler höga poängbedömningar än några andra viner i Oregon. Med i projektet är även den världskände terroir-konsulten Pedro Parra, geologen Simon Litter, vinmakaren Felipe Ramirez och ett antal svenska investerare, bland andra Ett Hems grundare Jeanette och Harald Mix.

Ambitionen är att skapa Pinot Noir-viner i världsklass från Oregon som tydligt definieras av sin växtplats och som har en stram och elegant burgundisk stil utan den alltför yppiga frukt som många amerikanska Pinot Noir-viner typiskt sett har. Det som är så speciellt med projektet, förutom den höga ambitionsnivån och den unika kompetensen bland de inblandade, är det stora fokuset på terroiren och vingårdarnas karaktär på mikronivå.

På vingårdarna har man grävt minst 200 djupa gropar på varje hektar för att genom markprover kunna kartlägga vinmarken in i minsta detalj och analysera alla lager jordmån för varje liten vingårdslott. Det man vill åt är vingårdslotter med den största potentialen att skapa exceptionella och uttrycksfulla viner genom sitt läge (t.ex. högre upp på sluttningar) och jordsammansättning (t.ex. vulkaniska jordar med mycket järnoxid).

Rose & Arrow odlar vin på sju olika vingårdar i Willamette Valley i Oregen, varav vi igår provade vin från de tre vingårdarna Dundee Hills, Chehalem Mountains och Eola-Amity Hills. Trots att dessa vingårdar ligger nära varandra är jordmånen dem sinsemellan väldigt olika.

Dundee Hills har en röd järnoxidrik vulkanisk jordmån som påminner om jordarna i Vosne-Romanée, medan Chehalem Mountains har en mer blandad jordmån med lera och silt bland den röda vulkaniska basalten, och Eola-Amity Hills har en stenig ljus vulkanisk jord utan röda inslag från järnoxid. Genom de detaljerade studierna och kartläggningen av marken kan man göra olika viner från samma vingårdar eftersom de olika identifierade mikrolotterna ger så tydligt olika karaktär till vinet.

Alla viner framställs på samma sätt enligt klassiskt burgundisk metod med största delen avstjälkade druvklasar, jäsning uteslutande med den naturliga jästen och lagring i 12 månader på 228 liters franska ekfat av högsta kvalitet. Målet är att inte påverka vinet genom vinmakningen utan att det bara är jordmån och odlingsförutsättningar som ska ge vinet dess karaktär. Som en motsvarighet till Bourgognes klassificering ’Grand Cru’ använder Rose & Arrow benämningen ’First Expression’ för de viner som kommer från de allra bästa vingårdslägena.

 

På provningen var två av vinerna från Dundee Hills, nämligen Lafayette Heights och Riverlands. Dessa viner var provningens mest lättillgängliga, särskilt Lafayette Heights, med en yppighet och djup rödfruktighet som mjukade upp den strama elegansen något jämfört med övriga viner.

Från Chehalem Mountains fick vi prova vinerna Chehalem Highlands, Highland Close och The Point, varav de två sistnämnda var av kategorin First expression. Dessa viner är kanske de allra mest eleganta och svala av Rose & Arrows viner, med en syrlig fruktighet.

Slutligen provade vi tre viner från Eola-Amity Hills, nämligen Amity Hills, Hopewell Hills och Gathered Stone. Den steniga vulkanjordmånen visade sig tydligt i dessa viners steniga, nästan saltlika, mineraliteten och den höga syran.

Rose & Arrow har nu släppt årgång 2019 till försäljning och vi kommer få leverans till september av alla de åtta vinerna som var med på provningen samt dessutom av vinet Stonecreek från Eola-Amity Hills. Deltagarna på provningen fick möjlighet att göra en förbeställning direkt på plats. Eventuella återstående viner kommer vi släppa till allmän försäljning, så håll utkik efter mer information inom kort!

Som avslutning på provningen släppte Johan bomben att Rose & Arrow även har producerat ett Chardonnay-vin, vilket de sagt att de aldrig skulle göra då man enbart ville fokusera på Pinot Noir-viner. När nu Rose & Arrow ändrat sig, är vi såklart ofantligt nyfikna på att få prova resultatet. Tyvärr är vinet inte färdigbuteljerat än och kommer inte hinna med leveransen över Atlanten den här gången, men vi lovar att hålla er uppdaterade med mer information om vinet och möjlighet till beställning framöver!