Vinskolan: Chablis

Vinskolan om Chablis-viner

Det är inte alltid så lätt att hålla ordning på om en benämning avser en druvsort, ett vindistrikt eller en annan klassificering, så därför handlar detta avsnitt av Johans vinskola om vad som egentligen menas med ”en Chablis”.

Det är inte helt ovanligt med påståenden som att man gillar Chablis, men inte Chardonnay eller att man druckit en Chablis från något annat land än Frankrike. Men Chablis är en ursprungsbeteckning där den enda tillåtna druvsorten för appellationen är Chardonnay. ”En Chablis” kommer därför alltid från vindistriktet Chablis i Frankrike och är alltid gjord på Chardonnay.

Det som orsakar förvirring är att det varit vanligt att använda benämningen som en stil på vin, särskilt bland vinmakare i Nya Världen. Där har ”chablis-vin” använts som ett sätt att beskriva vinernas stil som friska, torra Chardonnay-viner utan fatlagring. För visst är det så att vindistriktet Chablis förknippas med strama, eleganta viner av hög kvalitet, vilket kan göra det lockande att använda benämningen för att beskriva viner även från andra delar av världen. Men det blir då tyvärr en fråga om renommésnyltning. En Chablis kan inte vara något annat än ett Chardonnay-vin gjort på druvor som odlats i Chablis.

Vindistriktet Chablis ligger i den nordöstra delen av Bourgogne och har många Grand Cru- och Premier Cru-vingårdar. Det nordliga inlandsläget gör att vinet blir mindre fruktigt och med mer mineralitet och syra än vad som är typiskt för Chardonnay-viner från varmare klimat. Mineraliteten kommer från jordmånen som kallas Kimmeridge och som består av gammal havsbotten med kalkjord och snäckskal.

Det är sju byar i distriktet som har Grand Cru-status. Dessa byar ligger alla samlade kring en dal i hjärtat av Chablis. I anslutning till dessa, längs med floden Serein, ligger övriga vingårdar med Premier Cru-status. De enklare klasserna därunder kallas Village Chablis och Petit Chablis.

Enklare viner från Chablis är oftast helt oekade, medan det är vanligare att Grand Cru- och Premier Cru-vinerna lagras en kortare tid på ekfat. Typiskt sett är Chablis-viner torra, med en hög fruktsyra och tydlig mineralkaraktär.

Se hela vårt sortiment av Chablis-viner här: Viner från Chablis