Vinskolan: Dekantering

Vinskolan om dekantering

I detta avsnitt av vinskolan förklarar Johan varför och hur man ska dekantera vin på bästa sätt.

Många tror att dekantering enbart ska göras vid äldre, kraftiga, röda viner för att separera eventuell fällning i vinet så att det inte kommer med till serveringen. Det är i och för sig rätt att man dekanterar kraftiga röda viner för att få bort fällningen, men den primära anledningen till att dekantera är att få in luft i vinet. Men man ska vara väldigt försiktig vid hanteringen av äldre viner! Ett äldre vin som redan fått mognad i flaskan kan nämligen vid en dekantering få för mycket luft och tappa sin koncentration.

Däremot mår samtliga unga viner bra av dekantering (såväl vita som röda), då dessa inte redan har hunnit öppna upp sig i flaskan utan behöver hjälp på traven med extra luft för att lättare öppna upp sig och ge en tydligare karaktär av vinet.

När man dekanterar spelar det också roll vilken karaff man använder, då karaffens form har stor påverkan på vinet och vilken stil man vill ge till det.

Grassl Glass Vigneron Decanter

En klassisk vinkaraff med väldigt smal nacke och stor botten ger vinet extremt mycket luft och gör att vinet öppnar upp sig snabbare. En karaff som är mer avlång och där vinets yta har mindre kontakt med luften gör att vinerna påverkas mindre av syret och därmed inte har lika snabb utveckling.

Grassl Glass Elemental Carafe

Äldre viner mår därför bättre av att dekanteras i en avlång karaff, medan unga viner kommer mer till sin rätt i en vidare karaff.

För att kunna erbjuda den bästa helhetsupplevelsen när det gäller vin samarbetar vi med glastillverkaren Grassl Glass, som har två varianter av karaffer i sitt sortiment just för att ge olika viner bästa förutsättningar vid dekanteringen. Vigneron Decanter har en mer klassisk vidare form som passar till yngre viner, och Elemental Carafe har den mer avlånga formen som passar till äldre viner.

Se hela vårt sortiment av glas och karaffer från Grassl här: Grassl Glass