Vinskolan: Olika namn på samma druva, Grenache

Vinskolan om olika benämningar på samma druva – Grenache

Vi fortsätter vinskolans genomgång av druvor med alternativa namn världen över. Tidigare avsnitt har handlat om Pinot Noir och Tempranillo, denna gång om Grenache.

Grenache är världens sjunde mest odlade druvsort. Det är en lättodlad druva som ger viner med hög alkoholhalt och mjuka tanniner, som ofta används tillsammans med andra druvsorter och till både rött vin och rosévin. Grenache har en lång historia och tros ha odlats i Spanien redan under romartiden, under det spanska namnet Garnacha, respektive Garnatxa på baskiska. Vissa hävdar dock att den kommer från Sardinien, där druvan går under namnet Cannonau. Under medeltiden spreds druvan till Frankrike, där den idag är en av de mest odlade druvorna. Ibland ser man även tillägget ”Tinta” eller ”Noir”, dvs Garnacha Tinta eller Grenache Noir för att särskilja den blå druvan från den gröna.

Grenache trivs bäst i varma och torra klimat med mycket solsken, väldränerade jordar och på hög höjd. De främsta odlingsområdena är södra Frankrike, särskilt i Rhônedalen och Provence, Priorat i Spanien, Kalifornien och Australien.

Grenache har tidigare ansetts vara något av en dussindruva, men i dag finns producenter som tillverkar Grenache-viner av mycket hög kvalitet, vilket gett druvan ett tydligt uppsving under de senaste decennierna. Det har också börjat bli vanligare med rena Grenache-viner och inte bara de traditionella blandningarna. Druvan är t.ex. en av de viktigaste i Chateauneuf-du Pape, samt i Languedoc där den ofta blandas med Syrah och Carignan. Den är också en viktig bas i roséviner från Provence och i Rioja- och Priorat-viner tillsammans med Tempranillo.

Kännetecknande för Grenache-druvan är dess tunna skal, vilket ger ljusa viner med mjuka tanniner. Den har mycket fruktsyra, ofta hög alkoholhalt och druvsötma samt förnimmelser av röda frukter som jordgubb och hallon, men ibland mörkare bär och frukter. Druvans karaktär påverkas dock av klimat och jordmån, där torra och soliga odlingsplatser ger en högre sockerhalt och en mer koncentrerad smak, medan ett kyligare klimat ger en högre syrlighet.

Grenache-viner från Rhône-dalen blir ofta mjuka, lättillgängliga och med smak av röda frukter, peppar och kryddor, medan viner från Spanien oftare har en eldigare, kraftfullare karaktär med inslag av mörka bär, choklad och lakrits. I Kalifornien från Grenache-viner ofta en vaniljton från ekfatslagring. Karaktären påverkas såklart även mycket av vilka andra druvsorter som druvan blandas med.

I Rhônedalen används Grenache ofta i blandningar med Syrah och Mourvèdre, för att skapa såväl röda viner som roséviner. Roséviner från Provence på druvblandningar av Grenache, Merlot och Syrah är lätta, fruktiga och fräscha med blommiga toner och smak av jordgubb, hallon och citrus.

Alla våra Grenache-viner hittar du här (oavsett om druvan benämns Grenache, Garnacha eller något annat!)

Tidigare avsnitt i Johans vinskola om druvorna Pinot Noir och Tempranillo hittar du här.