Vintips till kräftor

Tips på viner till kräftskivan

Kräftsäsongen är här, så vi vill gärna dela med oss av några vintips till dig som istället för öl och snaps (eller också) vill dricka vin till kräftorna.

Till kräftornas dill-ton och lätta sötma samt de starka smakerna och fetman från de klassiska tillbehören som ost och paj passar det bäst med viner med en fin syra. Våra utvalda fyra viner har därför alla en hög och fin syra, men är gjorda på fyra olika druvor och med olika uttryck från mineraliga med toner av gröna äpplen till mer blomdoftiga, för att det ska finnas något som förhoppningsvis passar alla!

Vårt senaste nytillskott i sortimentet 2022 Domaine Cheveau Macon-Davayé les Belouzes är en vit Bourgogne, där Chardonnay-druvorna jäses och lagras  på ståltank i tolv månader tillsammans med jästfällningen för att ge vinet extra friskhet och en större kropp. Vinet har en ljusgul färg och en fin, klassisk, vitblommig bourgognedoft. Smaken är balanserad med en fin friskhet och inslag av mogen frukt.

Beställ här: Viner från Domaine Cheveau

2021 Regis et Sylvain Sauvignon Blanc de Loire ”La Rascasse” görs på Sauvignon Blanc-druvor från östra delen i Loire runt Sancerre, Pouilly Fumé och Touraine. Vinet är lätt och elegant med ljus gul färg. Doften är friskt fruktig med toner av gröna äpplen och citrus, och med inslag av nässlor. Smaken är fruktig med hög syra och rik på mineralet.

Beställ här: Viner från Régis et Sylvain

2021 Maset Alvarinho Ponte de Barbeita är gjort på druvan Alvarinho, som är den portugisiska varianten av den mer kända spanska druvan Albarino. Vinet har en lätt doft av tropiska frukter och en smak som är torr och fruktig med mycket mineralitet och sälta från närheten till Atlanten.

Beställ här: Viner från Maset

2021 Viña Nora Albariño Nora görs på av Albariño-druvo som efter jäsning på ståltank får ligga tillsammans med jästfällningen i fyra månader för att ge det en krämig struktur och balans till den höga syran. Vinet är gröngult till färgen och har en mineralisk doft med toner av gröna och gula äpplen och med tydliga inslag av citron. Smaken är rund från jästfällningen och med syrliga inslag av gröna äpplen.

Beställ här: Viner från Vina Nora