Chablis Vieilles Vignes veckans vin på Vinlegender

2019 Domaine des Chaumes Chablis Vieilles Vignes lovordas av Vinlegender

Vinlegender är en medlemstjänst som drivs av Michel Jamais, en av Sveriges mest beresta och erfarna vinpersoner. Michel Jamais har verkat inom den svenska restaurang- och dryckesnäringen under fyra decennier, och bland annat skrivit om vin i vintidningar som Allt om Vin, Vin & Mat och Livets Goda, samt är sedan drygt 20 år en av huvudlärarna på Restaurangakademins sommerlierutbildning. På Vinlegender samlar han sina 25 års erfarenheter och nya upplevelser från vinets fantastiska värld i faktaspäckade artiklar, resereportage, vinprovningar och recensioner. Läs mer här: Vinlegender

Nyligen blev ett av vinerna i vårt sortiment, 2019 Chablis Vieilles Vignes från Domaine des Chaumes, utsett till veckans vin, vilket är väldigt hedrande!

Michel Jamais skriver bland annat så här om vinet:

Att hitta viner från över 60 år gamla vingårdar är inte särskilt vanligt, men det precis ett sådant vin som 2019 Chablis Vieilles Vignes från Domaine des Chaumes är. Vinet görs med druvor från flera små vingårdslotter och musten jäses med sin naturliga jäst i ståltankar vid låg temperatur. Till skillnad från det mesta vinet i Chablis på den här kvalitetsnivån får vinet mogna på sin jästfällning i hela 15 månader, tio till tolv är annars det vanligaste. Det leder till en lite djupare kropp och rundare textur, vilket också de gamla stockarna och den varmare årgången (2019) har bidragit till.

Vi ska inte fastna i traditionella beskrivningar som ”lätt”, ”ståligt” och ”knivskarpt”, här talar vi istället om en mer seriöst strukturerad chablis med lite mer fokus på kalkjord, djup och fint mogen gul äppelfrukt, det finns redan en fin komplexitet och en försmak på vad som ska komma med mer ålder. Smaken är medelfyllig, lite rikare än i genomsnittet i Chablis, fruktig men absolut torr. Och det är väldigt gott.

Det är en chablis att njuta av vid cirka tio grader, nu som ung eller mogen om tio plus år, och med tanke på djupet gärna till medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter – gärna klassiska vitvins- och musselsåser, god moules frites, och fisken kan hellre vara stekt än kokt och den milda umamisötman från pilgrimsmusslor, hummer och havskräftor passar alldeles utmärkt till vinet – just för vinets lite större frukt och djup.

Läs hela artikeln här (artikeln är öppen för alla att läsa, inte bara medlemmar): 2019 Chablis Vieilles Vignes

Och om du vill beställa vinet eller några av våra två andra chablis från Domaine des Chaumes kan du göra det här: Viner från Domaine des Chaumes