Fin artikel om Domaine Cheveau i Vinlegender

Mycket läsvärd artikel om Domaine Cheveau och Pouilly-Fuissé

För er som är medlemmar i Vinlegender kan vi tipsa om en väldigt fin artikel om en av våra nya vinmakare, Dominio Cheveau i Bourgogne. I artikeln berättar Michel Jamais inte bara om vinmakaren utan även om appellationen Pouilly-Fuissé. Pouilly-Fuissé har alltid varit den mest utvecklade och bästa appellationen i Mâconnais, men när 22 vingårdar i fyra byar uppgraderades till premier cru från årgång 2020, har området och vinerna härifrån fått en helt ny uppmärksamhet.

Appellationen har idag 764 hektar stora vingårdar som ligger runt byarna Chaintré, Fuissé, Solutré-Pouilly och Vergisson och vingårdarna ligger på båda flackare land och upp mot sluttningarna på ungefär 200 till närmare 500 meters höjd.

Vår vinmakare Dominio Cheveau är en familjefirma som grundades 1950 av André Cheveau. Sedan år 2009 drivs vineriet av sonsönerna Nicolas och Julien, tillsammans med Juliens hustru Aurélie, som omgående fokuserade på kvaliteten och att producera bättre viner, något som man i takt med områdets utveckling under 2010-talet ytterligare förfinat. Familjen har idag 20 hektar stora vingårdar som till 15 hektar är planterade med Chardonnay i och omkring Pouilly-Fuissé. Av dessa ligger knappt 3 hektar i vingårdar som är klassificerade som Premier Cru.

Läs hela artikeln här: Fyra viner från Domaine Cheveau i Pouilly-Fuissé

Artikeln innehåller även Michel Jamais provningsnoteringar och poängsättningar för vinerna 2022 Beaujolais-Villages Blanc Les Pouliches (89 p), 2022 Mâcon-Davayé Les Belouzes (89 p), 2020 Pouilly-Fuissé 1er Cru Pouilly (92 p) och 2020 Pouilly-Fuissé 1er Cru Aux Chailloux (92 p).

Alla dessa viner finns i vårt sortiment för omgående beställning med hemleverans: Viner från Domaine Cheveau