Vinskolan: Pouilly-Fuissé och Pouilly-Fumé

Vinskolan om skillnaden mellan viner från Pouilly-Fuissé och Pouilly-Fumé

Dags för ett nytt avsnitt av Johans vinskola! Eftersom vi nyligen utökat sortimentet med viner från Pouilly-Fuissé tyckte vi att det var läge att reda ut vad det är för skillnad på viner med de likartade och lättförväxlade beteckningarna Pouilly-Fuissé respektive Pouilly-Fumé.

Både Pouilly-Fuissé och Pouilly-Fumé är franska appellationer, men för olika områden och för olika druvsorter. I korthet är Pouilly-Fuissé en appellation för Bourgogne-viner gjorda på Chardonnay medan Pouilly-Fumé är en appellation för Loire-viner gjorda på Sauvignon Blanc.

Pouilly-Fuissé

Pouilly-Fuissé ligger i Maconnais-regionen i Bourgogne i södra Frankrike och delas in i fyra kommuner: Fuissé, Soultré-Pouilly, Vergisson och Chaintré. Appellationen räknas som en av de finaste och mest kända i Bourgogne och omfattar enbart viner gjorda på druvan Chardonnay.

Appellationen omfattar runt 750 hektar och har funnits sedan 1936. Den fick dock inte Premier Cru-status förrän så sent som 2020.

Jordmånen består av den klassiska burgundiska kalkstensjorden, där granitgrunden täcks av jord med hög kalkhalt, vilket ger utmärkta förutsättningar för att producera storslagna burgundiska Chardonnay-viner av högsta kvalitet. Mitt i appellationen ligger den kända kalkstensbranten Roche de Soultre på 500 meters höjd över havet.

Vår vinmakare Domaine Cheveau har sin vingård i utkanten av byn Pouilly i hjärtat av appellationen Pouilly-Fuissé vid Roche de Soultre. I vårt sortiment har vi fyra Chardonnay-viner från Domaine Cheveau, varav 2020 Pouilly-Fuissé Premier Cru Pouilly och 2020 Pouilly-Fuissé Premier Cru aux Chailloux görs på druvor från Premier Cru-lägena Pouilly respektive Chailloux.

Se hela vårt sortiment här: Viner från Pouilly-Fuissé

Pouilly-Fumé

Pouilly-Fumé ligger i övre delen av Loire-dalen, mellan Centralmassivet vid Rhône och Atlantkusten i väster. Den vackra regionen som följer Loire-floden är en av Frankrikes slottstätaste.

Pouilly-Fumé ligger på ena sidan av floden Loire och det kanske mer kända området Sancerre ligger på den andra sidan. Båda appellationerna gör torra och friska viner på Sauvignon Blanc-druvor.

 

Appellationen Pouilly-Fumé omfattar runt 1 000 hektar och fick appellationsstatus 1937, men har till skillnad från Pouilly-Fuissé ingen Premier Cru-status. Den omfattar enbart vita viner gjorda på Sauvignon Blanc-druvor.

Namnet sägs komma av jordmån, då man kan se hur den finkorniga kritan ryker från marken när det blåser (fumé betyder rök).

Vår vinmakare Comte Henry d’Assay är en mycket känd Sauvignon Blanc-vinmakare, som tillsammans med sin fru Corinne äger Château de Tracy i Pouilly Fumé. När Henry och Corinne pensionerade sig från att aktivt driva Château de Tracy, startade de istället en négoiciant-verksamhet för att producera viner under familjens eget namn. Druvor köps in från de allra bästa producenterna i området.

Se hela vårt sortiment här: Viner från Pouilly-Fumé

(Även vår vinmakare Régis & Sylvain gör ett vin med druvor från bland annat Pouilly-Fumé, som dock inte omfattas av appellationen, då det även innehåller druvor från Sancerre och Touraine.)