Fint omdöme om Kelley Fox Pinot Blanc på Vinlegender

2021 Kelley Fox Pinot Blanc Freedom Hill Vineyard lovordas av Vinlegender

”Pinot Blanc som överpresterar.”

Så lyder vinlegenden Michel Jamais omdöme om vinet 2021 Kelley Fox Pinot Blanc Freedom Hill Vineyard.

Han beskriver det bland annat som att ”doften är medelstor och betydligt mer innehållsrik än väntat, fint fruktig med nyanser av svala äpplen och citronzest” och att smaken är ”friskt och svalt fruktig med en uppfriskande syra och en stramt mineralisk struktur mot slutet”.

Hela artikeln finns att läsa på medlemssajten Vinlegender, där Michel Jamais samlar sina 25 års erfarenheter och nya upplevelser från vinets fantastiska värld. (Just nu kan man bli medlem och få tillgång till sajtens alla tusentals artiklar, resereportage och vinrecensioner för endast 200 kronor.)

Kelley Fox grundade sitt vineri 2007 efter att ha arbetat länge med vinmakning runt om i Oregon. Hon gör traditionella viner, men med en europeisk elegans och struktur. Samtliga vingårdar ligger i Oregon och det är viktigt för Kelley Fox att särarten från Oregon reflekteras i vinerna. Hon arbetar enbart med den naturliga jästen och med ett biodynamiskt arbetssätt där hon gör nästan allt arbete själv för hand.

Pinot Blanc-druvorna till detta vin kommer från vingården Freedom Hill Vineyard som ligger i Eola Hills i den södra delen av Willamette Valley. Eola Hills är annars mer känt för sina eleganta Pinot Noir-viner, men här tycker Kelley Fox att hon får till ett svalt vitt vin med fin struktur på Pinot Blanc-druvan.

Efter alkoholjäsningen lagras vinet i 5 månader på franska ekfat från Bourgogne. Endast 3000 flaskor av detta vin är producerat. Det passar utmärkt att dricka till lättare rätter med fin syra, som t.ex. grillade grönsaker med brynt citronsmör.

Och om du vill beställa vinet eller några av våra andra fantastiska viner från Kelley Fox kan du göra det här: Viner från Kelley Fox