Vinskolan: Trendspaning från Sydafrika

Vinskolan med trendspaning från Sydafrika

I julas besökte vi Sydafrika och vindistrikten runt Kapstaden (det som förut benämndes Kapprovinsen och som numera kallas Coastal Region) med bland annat vindistrikten Stellenbosch, Franschhoek och Paarl. Vi delar gärna med oss av några trendspaningar och fina vingårdsbilder!

Den druva som var mest i fokus var definitivt Chenin Blanc och det distrikt som det pratades mest om var Swartland. Ofta tillsammans, då några av de mest prisade och omtalade Chenin Blanc-vinerna produceras just i Swartland. (Den kända vinjournalisten James Suckling utsåg t.ex. en Chenin Blanc från Swartland till Sydafrikas Wine of the Year.) Andra trender är det fortsatta intresset för rosévin och mousserande vin, och det ökade fokuset på ekologisk vinmakning.

I Swartland finns många spännande vinmakare vars viner kommer från så kallade ”bush vines” (vinrankor som växer som fristående buskar) som får växa fritt och utan bevattning eller annan påverkan. Flera prestigeviner görs just på druvor från dessa gamla vinstockar som odlas ekologiskt och med så lite intervention som möjligt utan tillsatt sulfit eller jäst.

Kvaliteten på viner gjorda på Chenin Blanc (eller Steen som druvan också kallas lokalt) fortsätter att öka och det produceras många komplexa och eleganta viner med hög syra och toner av grapefrukt och honung. Även rosévinerna blir allt mer eleganta och drar mer åt en Provensalsk stil med torra och lätta viner med bra syra.

Det var även mycket fokus på MCC, dvs mousserande vin från Sydafrika som görs enligt champagnemetoden (Méthode Cap Classique), och eftersom vi var där även över nyår inmundigades det en hel del MCC under vårt besök. Tidigare använde man ofta druvorna Sauvignon Blanc och Chenin Blanc till vinerna, men vi upplevde att användningen av Chardonnay och Pinot Noir har ökat betydligt.

Bilderna kommer från vinodlingar i Paarl och Stellenbosch.

Paarl är den näst största vinregionen i Sydafrika, som ligger mellan bergen Drakenstein och Paarlberg. Väldigt vacker natur med storslagen utsikt och fantastiska mountainbike trails, och viner främst gjorda på Chenin Blanc, Sauvignon Blanc och Chardonnay.

Stellenbosch är kanske det mest kända av Sydafrikas vindistrikt och består av mjukt böljande kullar fyra mil öster om Kapstaden. Klimatet är varmt och torrt, och de kyliga vindarna som drar in från havet ger bra förutsättningar för vinodling. Stellenbosch är mest känt för viner gjorda på de blå druvorna Cabernet Saugivnon (ofta även tillsammans med Merlot i en Bordeaux-blandning) och Pinotage, som är en inhemsk druva som härstammar just från Stellenbosch, samt de gröna druvorna Sauvignon Blanc och Chenin Blanc.

Vi hoppas kunna återvända snart till detta spännande vinland och förhoppningsvis kunna få utöka vårt sortiment med viner härifrån!