Nya viner från Ribera del Duero

Spanska nyheter i sortimentet

I januari besökte vi ett kylslaget Ribera del Duero, men fick som tur var ett varmt bemötande och fick prova många riktigt bra viner som vägde upp mot den något frostiga temperaturen!

Nu har vi fått in fyra av dessa viner från producenten Dominio de Atauta i vårt sortiment, nämligen 2019 Dominio de Atauta, 2019 Parada de Atauta, 2018 La Celestina Vendimia Seleccionada och 2019 La Celestina Crianza.

Dominio de Atauta ligger i ett av de få områden som inte drabbats av vinlusen Phylloxera. Samtliga äldre vingårdar är därför o-ympade med de runt 160 år gamla vinrankorna intakta. Dominio de Atauta arbetar med samtliga av de 25 olika mikro-vingårdarna som finns i området. Druvorna från de olika vingårdarna vinifieras separat och blandas till sju olika viner med tydlig skillnad på vinerna efter druvornas växtplats.

Vinet Parada de Atauta görs på druvor från samtliga dessa 25 vingårdar efter selektering av de bästa druvorna från de 90-160 år gamla vinrankorna, medan Dominio de Atauta görs på druvor från de lite ”yngre” vinstockarna (90-120 år gamla) från de bästa vingårdarna.

La Celestina är ett separat vinmärke från vinmakaren Dominio de Atauta, då man ville göra ett vin i mer klassisk Ribera del Duero-stil. För vinerna under La Celestina arbetar man med druvor från de svala vingårdarna i Atauta tillsamman med druvor från de mer västliga områdena som ger mer fruktighet och kraft.

Klicka här för att beställa: Viner från Ribera del Duero

Läs även gärna vårt reportage från resan här: Besök i Ribera del Duero