Franck Massard Humilitat veckans vin på Vinlegender

2019 Franck Massard Humilitat lovordas av Vinlegender

Vinlegender är en medlemstjänst som drivs av Michel Jamais, en av Sveriges mest beresta och erfarna vinpersoner. Michel Jamais har verkat inom den svenska restaurang- och dryckesnäringen under fyra decennier, och bland annat skrivit om vin i vintidningar som Allt om Vin, Vin & Mat och Livets Goda, samt är sedan drygt 20 år en av huvudlärarna på Restaurangakademins sommerlierutbildning. På Vinlegender samlar han sina 25 års erfarenheter och nya upplevelser från vinets fantastiska värld i faktaspäckade artiklar, resereportage, vinprovningar och recensioner. Läs mer här: Vinlegender

Bland annat utses varje vecka ett vin som Michel Jamais vill uppmärksamma lite extra, och förra veckan var det ett vin i vårt sortiment – 2019 Franck Massard Humilitat – från Priorat i Spanien som fick den äran.

Michel Jamais beskriver vinet som ett riktigt fynd där och att vinet har en läcker mörk och djup bärfrukt med mineralisk energi, finstilta tanniner och trots sin alkohol en lättdrucken känsla.

Förr om åren var de flesta prioratviner fylliga och tunga, men i nutidens trend mot större elegans och lätthet har vinmakare som Franck Massard lyckats fånga större finess och fräschör i sina viner.

Humilitat görs med 60 procent Garnatxa och 40 procent Carinyena. Musten har jästs i ståltankar vid 24–26 grader med en kombination av nerpressning och överpumpning av skalkrosset. Vinet har sedan mognat under tolv månader i äldre och därmed neutrala 500 liter stora franska ekfat med försiktig rostning. I sitt färdiga skick har vinet en alkoholhalt på 15 procent och en naturligt syra på höga 6,6 gram per liter.

Läs hela artikeln med mer beskrivning av vinet och vinmakaren, samt av Priorat generellt (artikeln är öppen för alla att läsa, inte bara medlemmar), här: 2019 Humilitat

Och om du vill beställa vinet eller några av vinerna från vinmakaren Franck Massard kan du göra det här: Viner från Franck Massard