Tips på budgetvänliga viner

Budgetvänliga viner för januari

Eftersom januari är en månad då man ofta behöver hålla lite extra hårt i plånboken vill passa på att ge tips på några av våra mest prisvärda viner.

För den som vill fira med något härligt och festligt bubbel vill vi tipsa om våra cavor från Maset, som t.ex. Cava Brut Tradition. För endast 109 kronor får man en härlig, torr och fruktig cava, med frisk syra och  smak med inslag av gröna äpplen och lätt grapefrukt-beska.

Beställ här: Cava från Maset

För vita viner har vi några riktigt prisvärda alternativ i vinerna på bilden ovan.

2021 Régis & Sylvain Sauvignon Blanc de Loire ”La Rascasse” görs på Sauvignon Blanc-druvor från östra delen i Loire runt Sancerre, Pouilly Fumé och Touraine. För 189 kronor får man ett prisvärt, elegant vin. Doften är friskt fruktig med toner av gröna äpplen och citrus, och med inslag av nässlor. Smaken är fruktig med hög syra och rik på mineralet.

2021 Altavins Almondi Petit Blanc kostar endast 109 kronor. Det görs på en blandning av druvorna Garnatxa Blanca (Grenache Blanc), Chardonnay och Sauvignon Blanc och har en frisk doft med inslag av gula äpplen, aprikoser och citrus. Smaken är lätt fruktig med dominans av gula äpplen och med en lång frisk citrus-syra och en hint av beska.

2020 Maset La Soledad Chardonnay görs på Chardonnay-druvor som odlas lokalt i Penedès. Vinet har en gyllene gul färg och en doft som har friska Chardonnay-toner med en fin rostad ton. Smaken är frisk och välbalanserad mellan den mogna frukten och ekfaten. Väldigt prisvärt för 149 kronor!

Sist, men inte minst, vill vi tipsa om 2019 Pazo De Monterrey Godello Raúl Boo. Detta vin är snäppet dyrare med sina 199 kronor, men ger en stor upplevelse för sitt pris. Godello beskrivs ibland som en ”fattigmans-Chardonnay” men det här vinet har betydligt mer egen karaktär än så! Vinet är lätt gult i färgen och har en fruktig doft med lätt pepprighet. Smaken är torr och får en rundhet från ekfaten med toner av gula äpplen, citrus och smörighet.

Beställ här: Prisvärda vita viner

För röda viner har vi såklart också några riktigt bra och prisvärda tips!

2021 Domaine Saint-Etienne La Garrigue Côtes du Rhône Village Rouge från den mycket välkända vinmakaren Michel Chapoutier görs på en blandning av druvorna Grenache och Syrah, där den dominerande Grenachen ger vinet en fin elegans. Druvorna till detta vin kommer från egendomens äldsta vingårdar som är runt 60 år gamla. Ett riktigt fynd för endast 169 kronor!

2022 Franck Massard El Mago och 2018 Franck Massard Vinya Cucut är några av våra senaste tillskott till sortimentet från vinmakaren Franck Massard, för 149 respektive 179 kronor.

El Mago görs av Grenache-druvor som växer på hög höjd på ler- och kalkstensjordar i Terra Alta. Det är Franck Massards första helt ekologiska vin och har en djupröd färg med dofter av jordgubbar, körsbär, vitpeppar och toner av fikon. Smaken är medelfyllig och elegant med toner av röda bär, eukalyptus, mjuka tanniner och en fin balanserad syra.

Vinya Cucut görs på handplockade Cariñena-druvor från gamla vinstockar som i genomsnitt är 50 år gamla. Druvorna växer på ler- och kalkstensjordar på vingårdar på hög höjd med skyddade sluttningar i Montsant i Katalonien. Vinet har en mörkröd färg och doftar av peppar, körsbär och hallon och en touch av timjan. Det är  ett medelfylligt, friskt vin med bra syra och en smak av röda bär och örter.

Med 2019 Cascina del Rosone Barbera d’Asti Anfora kommer vi upp i en prisklass precis över 200 kronor, men vi vill ändå slå ett slag för detta fantastiska vin från den norske vinmakaren Are Hunskaar i Piemonte! Det görs på druvor som kommer från vinstockar som är upp emot 95 år gamla. Druvorna skördas för hand med selektering av de druvor som mognar tidigast, för att sedan genomgå alkoholjäsning och lagring på traditionellt vis på amfora (lerkrukor) under ett år. Vinet har en fruktig och rund doft med toner av färska körsbär och röda vinbär. Smaken är elegant och körsbärsfruktig, med ren Barbera-karaktär och frisk lång syra.

Beställ här: Prisvärda röda viner