Pazos del Rey Godello ett vin att hålla ögonen på

Pazos del Rey Godello uppmärksammat av Wine Table

Vinmagasinet Wine Table har precis publicerat en väldigt bra och omfattande druvguide om Godello, som berättar om druvans historia, egenskaper och att det är en druva på väg att trenda då denna oslipade diamant ”redan är stekhet i sommelierlägret och bland vinskribenter och journalister”. Läs hela guiden skriven av Pär Strömberg här: Galicien – en druvguide om godello

Vi har i vårt sortiment en riktigt härlig Godello som snabbt blivit mångas favorit (2019 Bodega Pazos del Rey Godello Raúl Boo) och glädjande nog finns denna med bland de viner och producenter som Wine Table tipsar om att man ska hålla ögonen öppna för.

Vi håller helt med Pär Strömberg om att Godello som druva påminner om Chardonnay och att det är druva som ger viner med ”energi, kraft och ett jävlaranamma”! Så här beskrivs druvan mer utförligt i artikeln:

Unga viner av druvan godello är ofta lika de av chardonnay, framförallt i mötet av frisk syra, mjuk textur och lätt smörighet i avslutningen, oavsett om vinet lagrats på fat eller ståltank. Godello är kapabel att ge exceptionellt vitt vin; strukturerad, komplex och vackert parfymerad. I de bästa årgångarna producerar de ledande odlarna flaskor som kan jämföras med koncentrationen och längden hos en Premieur Cru Meursault. Men där slutar jämförelsen, det är inte en poor-mans-white-burgundy, godello har sin egen komplexa profil och är unik i sitt slag.

Vår Godello från Bodega Pazos del Rey görs på Godello-druvor från vingårdar som ligger 400 meter över havet och med sydlig exponering i Monterrei i södra delen av Galicien, nära gränsen till Portugal. Läget och den karga jordmånen med höga halter schist ger en fin mognad och fruktighet till druvorna. Vinet är lätt gult i färgen och har en fruktig doft med lätt pepprighet. Smaken är torr med toner av gula äpplen och citrus, och med en fin rundhet från lagringen på gamla franska ekfat.

Klicka här för att beställa: Viner från Pazos del Rey