Vingårdsbesök hos Darioush

Besök hos Darioush i Napa och en glad sortimentsnyhet

Tidigare i våras var vi på ett fantastiskt besök hos vinmakaren Darioush i Napa Valley, Kalifornien.

Darioush grundades 1997 av Darioush Khaledi med rötter från sydvästra Iran. Redan som liten fick han vara med när hans pappa tillverkade vin på gården, men efter den islamska revolutionen på 1970-talet emmigrerade Darioush till Kalifornien. Vinintresset höll dock i sig, och Darioush är en mycket stor vinsamlare, som när han hittade det rätta stället i Napa Valley också kunder förverkliga sin dröm att göra eget vin.

Darioushs intresse för konst, hantverk, och persisk kultur genomsyrar allt från de vackra etiketterna på vinflaskorna till inredning, konst och inte minst den stora gästfriheten.

Vineriet ligger mitt i Napa Valley och är omgärdat av vingårdar. Darioush har även vingårdar i sydligaste Napa Valley, som med sitt kallare klimat ger vinerna en fin elegans och balans, samt på toppen av Mount Veeder, där höjden ger ett svalt klimat och där jordmånen har en hög mineralitet.

Vineriet är otroligt storslaget och vackert med sina omgärdande vingårdar och med en vacker patio där vi fick avnjuta en underbar lunch med Darioushs viner tillsammans med Darioush själv och VD:n Dan de Polo.

Vi fick även en visning av Darioushs privata vinkällare som är något alldeles extra.

Nu är vi otroligt stolta att kunna berätta att Darioush har valt oss att tillsammans med Ann på Vinobele att distribuera dessa fantastiska viner i Sverige!

Vinerna kommer att finnas i vårt sortiment till hösten. Fokus ligger på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz, Viognier och Chardonnay och vinerna är eleganta och fylliga med stora viner från Bordeaux som förebild.