Vintips till studentfirande

Dryckestips till studentfirande och andra fester

Sommaren närmar sig med stormsteg, så vi vill gärna dela med oss av tips på viner som passar bra till studentfiranden, bröllop och alla andra sommarfester.

Till studenten vill man ju gärna fira med något härligt och festligt bubbel, men som helst inte behöver göra hål i plånboken. En cava är därför ett utmärkt alternativ, som t.ex. våra tre fantastiska cavor från Maset!

Till buffén med somrig mat som t.ex. gravad lax, skagenröra, sallader, kycklingspett, potatissallad och ostpaj vill vi gärna tipsa om några riktigt bra och prisvärda vita och röda viner samt ett piggt och friskt rosévin!

Cava

Alla cavor från Maset framställs enligt den traditionella champagne-metoden och är mycket torra, fruktiga och med en frisk syra.

Cava Brut Tradition görs på en druvblandning bestående av de inhemska spanska druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada. Cavan har en ljus gröngul färg och små bubblor. Doften är fruktig med toner av päron, gröna äpplen och frisk citrus samt även med en lite rökig ton. Smaken är mycket torr och fruktig, med inslag av gröna äpplen och lätt grapefrukt-beska, och med en frisk syra. En väldigt prisvärd cava för endast 99 kronor!

Beställ här: M.V. Maset Cava Brut Tradition

Cava Brut Reserva är Masets premium-cava som lagras hela 24 månader på jästfällningen efter att ha genomgått den traditionella champagne-metoden. Den långa lagringen på jästfällningen ger cavan en komplex fruktighet och lång friskhet, som gör att den passar både till fiskrätter och lättare kycklingrätter, samt till matiga sallader i sommarsolen. En väldigt komplex cava för sina modesta 149 kronor.

Beställ här: M.V. Maset Cava Brut Reserva

Cava Brut Rosé görs på en druvblandning bestående av Grenache och den inhemska spanska druvan Trepat. Dessa blå druvor ger den lätt ljusrosa färgen, och även den runda kroppen, till denna rosécava. Cavan lagras 12 månader på jästfällningen efter att ha genomgått champagne-metoden. Denna torra och fruktiga cava passar utmärkt till lättare sallader och framförallt skaldjur. En riktigt fin rosécava för 129 kronor.

Beställ här: M.V. Maset Cava Brut Rosé

Vitt vin

2021 Thörle Riesling Classic är Thörles mycket prisvärda instegs-riesling för endast 149 kronor. Som för alla Thörles viner sker jäsning och lagring på ståltank samt gamla ekfat för att producera rena viner där växtplatsen får ge sin karaktär. Denna torra riesling (riesling trocken) har en lätt gulgrön färg. Doften är syrlig och frisk, med toner av citron och gröna äpplen. Smaken är väldigt torr, frisk och fruktig med inslag av äpplen och citron.

Beställ här: 2021 Thörle Riesling Classic

GiennoisVingårdarna där sauvignon blanc-druvorna till Comte Henry Coteaux du Giennois skördas ligger precis på gränsen till Pouilly Fumé och anses vara de bästa i området. Vinet jäses på rostfria tankar och lagras sedan tillsammans med jästfällningen under lång tid, vilket ger vinet dess fina krämiga stil och torra avslut. Det har en gyllene gul färg och en lätt, fruktig smak med tydlig mineral-karaktär och hög syra. Mycket prisvärt för sina 149 kr!

Beställ här: 2019 Comte Henry Coteaux du Giennois

IlercavoniaEtt annat mycket prisvärt alternativ är 2018 Altavins Ilercavonia för 137 kronor som görs på druvan Garnatxa Blanca, som är det spanska namnet för Grenache Blanc. Vinet doftar av gula äpplen och lätt vaxiga honungstoner, och smaken är torr, med lätt grapefruktbeska och smak av gula frukter. Vinet är torrt och har hög syra, som gör att det passar utmärkt till blandade och smakrika bufférätter.

Beställ här: 2018 Altavins Ilercavonia

Rosévin

Rosévinet Domaine Grande Bastide Othello görs på en blandning av druvorna Grenache, Merlot och Syrah. Efter skörden får druvorna macerera en kortare tid, vilket ger vinet dess fina lätt rosa färg och den klassiska lätta grapefrukt-beskan till de fruktiga persiko-tonerna. Ett mycket gott och prisvärt vin som passar till många olika bufférätter!

Beställ här: 2020 Domaine Grande Bastide Othello

Rött vin

Domaine Saint-Etienne ägs av Michel Chapoutier, som är en av världens främsta vintillverkare och en passionerad förespråkare för biodynamisk odling. Vinet Les Albizzias har den klassiska södra Rhône-blandningen på Syrah, Grenache, Mourvèdre och Carignan. Doften är rund, lite sötfruktig med toner av körsbär och plommon. Smaken är medelfyllig med en fin balanserad frukt och ett stramt avslut, där tonerna går mot sydfranska örter, söta plommon och torkat kött. Ett riktigt fynd för endast 129 kronor!

Beställ här: 2018 Domaine Saint-Etienne Côtes du Rhône Les Albizzias

Kan du tänka dig att gå upp lite i pris vill vi gärna slå ett slag för Burzi Barbera D’Alba Plaustra för 169 kronor respektive Altavins Tempus Crianza för 186 kronor.

Burzi BarberaBarbera-druvorna till Burzi Barbera D’Alba Plaustra kommer från vingården Plaustra precis vid vinmakaren Burzis vineri i La Morra, Piemonte. Vinet har en bärig och fruktig doft med inslag av körsbär och jordgubbar. Smaken är torr med bäriga inslag som jordgubbar, blåbär och körsbär, samt med ett fruktigt syrligt avslut. Vinet passar utmärkt till typiska bufférätter som charkuterier och enklare rätter med pasta och sallad.

Beställ här: 2020 Burzi Barbera D’Alba Plaustra

TempusAltavins Tempus Crianza finns även som Magnum-flaska, vilket passar extra bra när det är många gäster. Vinet görs på en druvblandning bestående av 50% Garnatxa, 30% Syrah och 20% Samsó. Det har en fin strävhet tillsammans med en rund fruktighet. Smaken är medelfyllig, med tydlig ekfatskaraktär och med inslag av torkade körsbär och plommon, läder och tobak.

Beställ här: 2018 Altavins Tempus Crianza respektive 2018 Altavins Tempus Crianza Magnum