Domaine Fontchêne

Rhône, Frankrike

René Milan är uppvuxen i en vinmakarfamilj i det lilla vinområdet Saint-Rémy-de-Provence i bergen vid Avignon på gränsen mellan Rhône och Provence. Hans farfar och farbror är båda välkända vinmakare (Domaine Milan grundades 1956 av Robert Milan och drivs sedan 1984 av hans son, Renés farbror, Henri Milan.) Med den uppväxten fanns det bara två vägval för René – antingen att gå i familjens fotspår eller att bli fotbollsspelare. För en tonåring var det inte så lockande att gå upp kl 6 varje morgon för att arbeta på vinfälten i den pinande mistral-vinden, så René hade länge siktet inställt på en karriär som fotbollsspelare.

Men efter att ha spenderat mycket tid med sin farfar i vingårdarna växte intresset för vinodling, och framför allt för den biodynamiska odlingen, som farbror Henri börjat införa på Domaine Milan. René märkte snabbt att de biodynamiska vingårdarna var levande på ett helt annat sätt än övriga vingårdar och var fulla av insekter och andra djur, vilket satte grunden till hans framtid som vinmakare och biodynamiker.

Idag driver René sitt egna livsverk Domaine Fontchêne, där han inte tillåter några som helst kemiska tillsatser på vingårdarna. Han arbetar istället med naturliga växtmedel såsom åkerfräken, nässlor, kamomill, och citronoljor för att hålla sina vinrankor och druvor friska.

Viner från Domaine Fontchêne