Holus Bolus / The Joy Fantastic

Kalifornien, USA

Holus Bolus drivs av Peter Hunken och hans fru Amy Christine. Peter har sedan 2001 producerat vin som assisterande vinmakare på Stolpman Vineyards, och startade tillsammans med Sashi Moorman vineriet Piedrasassi som de ägde ihop till 2008.

Peter började göra sina egna viner 2003 under namnet Hocus Bolus för att 2005 utöka sin portfölj med vinet Hocus Pocus. 2004 träffades Amy och Peter och började driva vineriet tillsammans i Lompoc och skapa fler viner under olika namn såsom Genuine Risk och Holus Bolus Franc de Pied, med druvor från noggrant utvalda vingårdsägare. Från och med 2014 producerar Amy och Peter även viner under namnet The Joy Fantastic, som är viner gjorda på druvor från deras egna vingårdar i Santa Rita Hills. Alla viner de skapar, både med egna druvor eller på druvor som de köper in, har en elegant europeisk stil.

The Joy Fantastic-vinerna görs i tre varianter, på druvorna Pinot Noir, Syrah respektive Chardonnay, som alla odlas på Holus Bolus egna vingårdar. Dessa ligger längst västerut, i den kallaste delen, av Santa Rita Hills, och har varit biodynamiskt odlade ändå från början. Peter och Amy gör i princip allt arbete själva, både med vingårdsarbetet och vinmakningen, då det alltid varit deras stora dröm att följa hela processen från vinrankan till det färdiga vinet.

(För den som vill se mer av Peter och Amys vinmakarliv kan vi starkt rekommendera deras Instagram-konto Amy’s Tasting Room Diaries där de filmar dråpliga situationer och besökare de möter i sitt tasting room.)

Amy är ett stort fan av artisten Prince, och namnet The Joy Fantastic kommer från Princes album Rave Un2 the Joy Fantastic. Holus Bolus kommer däremot från latin och betyder ungefär ”helt och hållet”, att gå all in för något, vilket Peter och Amy verkligen gjort. Bläckfisken på etiketten symboliserar hur de ger allt med både händer och fötter och därför tillsammans får åtta armar.