Vinresa i Kalifornien

Vinresa i Kalifornien och info om nya vinmakare

Förra veckan var vi på vinresa i Kalifornien och fick tre fullspäckade dagar med vingårdsbesök, vinprovningar och andra spännande möten. Efter resan har vi även fått förmånen att representera flera nya kaliforniska vinmakare i Sverige och kommer kunna utöka sortimentet med en mängd härliga nya viner utöver de fantastiska viner från Kalifornien vi har redan idag!

Napa och Sonoma

Vi började vår resa i Napa och Sonoma, där vi besökte den ikoniska vinmakaren Diamond Creek och många andra vinmakare som vi var nyfikna på.

En av de vi träffade var Matt Iaconis på Brick & Mortar i Healdsburg, som vi nu är otroligt stolta att kunna inleda ett samarbete med! Vi hoppas också inom kort kunna informera om samarbete med ytterligare en av de fantastiska vinproducenter vi träffade i Napa.

Brick & Mortar

Brick & Mortar grundades 2011 och drivs av Matt Iaconis och hans fru Alexis. Trots sin unga ålder har de båda lång erfarenhet från vinvärlden och har både sommelier- och vinmakarutbildningar och arbete på Michelinstjärne-restauranger på sin meritlista. (En ’fun fact’ är dock att Matt ursprungligen utbildade sig till rymdingenjör innan han ändrade bana och istället tog en vinmakarexamen 2008.)

Brick & Mortars vision är att göra premium-viner från vingårdar med höga lägen på sluttningar i Napa, Sonoma och Mendocino. Med dessa svala vingårdar blir vinerna eleganta och med fin struktur och balans mellan fruktighet, syra och ekfat. Något som många uppmärksammade och uppskattade, och de blev snabbt leverantörer till Michelin-restauranger såsom The French Laundry och Meadowood.

Matt och Alexis har också ett uttalat fokus på att bekämpa miljöpåverkan och klimatförändring och alla deras vingårdar odlas biodynamiskt. Via labeln Delta Wines for Change försöker de även driva på en större förändring för hela vinbranschen för att hitta mer klimatmässigt hållbara lösningar och donerar av sina årliga försäljningsintäkter från märket till flera miljöorganisationer och projekt för att minska påverkan på klimatet.

Leverans är redan på väg över Atlanten med Brick & Mortar 2018 Pinot Noir Manchester Ridge Pinot Noir, 2018 Cougar Rock Chardonnay och 2017 La Perla Sparkling, samt Delta 2020 Sauvignon Blanc, 2020 Pinot Noir och 2020 Cabernet Sauvignon.

Vinerna under labeln Delta är något enklare, där de använder druvor som inte klarar selekteringen till Brick & Mortar, men även dessa viner är friska och fruktiga med fin struktur från den kaliforniska solen.

Diamond Creek

Diamond Creek grundades av Al och Boots Brounstein som planterade de första vinstockarna år 1968 och producerade sin första årgång av sitt Cabernet Sauvignon-vin 1972. Al och Boots var några av de första som började göra vin uppe i bergen i Diamond Mountain, medan alla andra vingårdar fortfarande låg nere i dalen, där det var varmare och enklare att odla.

Deras vingårdar har tre väldigt distinkta jordmåner, som med samma vinmakning ändå ger vinerna tydligt olika karaktär.

På vårt besök visade oss Michael Ferrara alla vingårdarna, så att vi kunde se deras olika mikroklimat och hur det påverkade vinerna. Vi fick därefter även prova den aktuella årgången 2018 från vardera vingård.

Volcanic Hill är den varmaste vingården där jordmånen består av vulkanisk aska. Av de tre vinerna är detta det som har mest koncentration och fyllighet, och en lite solmognare karaktär.

Red Rock Terrace har vulkanisk jordmån med inslag av lera, som ger vinet en lite rustikare karaktär.

Gravelly Meadow är den svalaste vingården med jordmån bestående av stenig flodbottenbädd med inslag av lera. Vinerna härifrån blir stramare och med hög syra, friskhet och elegans.

Årgång 2018 av alla tre vinerna är på väg till Sverige och kommer förhoppningsvis finnas till försäljning i vårt sortiment i april.

Vi fick även möjlighet att prova vinet Three Vineyard Blend av årgång 2013. Detta är ett vin som består av druvor från alla tre vingårdarna och som bara görs riktigt bra år med stor volym, så att det finns druvor över att göra vinet på.

Vi besökte även den fina bäcken på egendomen som stått modell för vinetiketterna.

Lompoc och Santa Rita Hills

Efter två fantastiska dagar i Napa tog vi oss sedan söderut till Santa Ynez, the ”Wine Ghetto” i Lompoc och Santa Rita Hills i Santa Barbara.

Flying Goat Cellars

Vi började dagen med att träffa Norman Yost på Flying Goat Cellars i Lompoc, vars viner golvade oss direkt. Goat Bubbles Rosé var helt magiskt med doft av gula äpplen och nektariner, och med en elegant, bärig smak med hög syra. Därefter fick vi prova igenom alla viner gjorda på Pinot Noir-druvor från olika vingårdar inom Santa Rita Hills och Santa Maria Valley, där jordmån och klimatet tydligt påverkade vinerna trots att de alla tillverkades på samma vis.

Norman Yost har en lång och gedigen bakgrund som vinmakare – över 40 år. Efter att ha arbetat som vinmakare åt andra framstående vinproducenter i såväl Australien som i Napa Valley, Russian River i Sonoma, Willamette Valley i Oregon, samt de senaste tjugo åren i Santa Barbara, grundade han år 2000 sitt eget vineri, Flying Goat Cellars.

Under sina tjugo år som vinmakare i Santa Barbara har han utvecklat sin vinmakarteknik för svalare klimat, vilket han har förfinat ytterligare i sitt eget vinmakeri. Via Flying Goat Cellars har han kunnat leva ut sin passion för Pinot Noir och mousserande viner fullt ut, vilket verkligen märks i de fantastiska vinerna.

Namnet Flying Goat Cellars kommer för övrigt från Norms två getter som hoppade omkring extra vilt på bakgården just den kvällen han under en middag med vänner skulle bestämma namnet. (Norm erkänner dock att mängden vin som dracks under kvällen också kan ha spelat viss roll för det något ovanliga namnet…)

Vi är otroligt glada att börja samarbeta med Norm Yost och ta in vinerna M.V. Goat Sparkling Rosé, 2016 Pinot Noir Solomon Hills, Santa Maria Valley och 2016 Pinot Noir Rio Vista Vineyard Clone 2A, Santa Rita Hills till vårt sortiment.

Pinot Noir-vinerna har en lätt kalifornisk stil, men med mycket influenser från Frankrike och Bourgogne. Det svala klimatet ger vinerna en röd-bärig stramhet och en frisk avslutning med en fin balans mellan fruktighet och friskhet.

Leverans är på väg och vi återkommer så fort vi fått in vinerna i sortimentet!

Holus Bolus

Under dagen träffade vi ytterligare några spännande vinmakare, som nog också kan komma in i sortimentet så småningom framöver, samt Peter Hunken och Amy Christine på Holus Bolus vars fantastiska viner funnits i vårt sortiment i flera år nu.

Vi fick följa med dem till deras vingård i Santa Rita Hills där de producerar sina toppviner The Joy Fantastic Pinot Noir, Chardonnay och Syrah. Vingården ligger längst västerut, i den kallaste delen av Santa Rita Hills. Den har varit biodynamisk ändå från början och Peter och Amy gör i princip allt arbete själva, både med vingårdsarbetet och vinmakningen.

(För den som vill se mer av Peter och Amys vinmakarliv kan vi starkt rekommendera deras Instagram-konto Amy’s Tasting Room Diaries där de filmar dråpliga situationer och besökare de möter i sitt tasting room.)

Vi fick också prova de fantastiska nya årgångarna från fat för alla deras röda viner. En liten del av vingården är planterad med Pinot Noir-klonen Swan som ger väldigt eleganta viner som Peter och Amy valt att buteljera separat. Vinet kommer bli exceptionellt tack vare klonen (det var magiskt redan nu!) och kommer produceras i en väldigt liten volym. Men vi ser mycket fram emot att få importera så många flaskor vi bara kan till Sverige framöver.

Vi provade även de senaste årgångarna av deras övriga viner Holus Bolus, Genuine Risk, Hocus Pocus och The Joy Fantastic Chardonnay, Pinot Noir och Syrah, som alla finns i vårt sortiment. Se alla Holus Bolus viner.

Med det var tre fantastiska, intensiva och helt underbara vindagar i Kalifornien till ända, men vi har nu kommit tillbaka hem fulla av upplevelser och med flera nya viner som vi ser fram emot att utöka sortimentet med!