Vinresa i Piemonte

Vinresa till underbara Piemonte

Precis lagom till att höstvädret drog in över Sverige åkte vi på besök till högsommarvärmen i vackra Piemonte. Med pittoreska byn La Morra som bas reste vi runt och provade viner, besökte vingårdar och samlade på oss inspiration inför hösten. Men framför allt hälsade vi på de två fantastiska vinmakarna i Barolo och Barberesco som vi redan har i sortimentet, Alberto och Caterina Burzi och Ugo Lequio.

Den torra hösten och vintern i kombination med den varma våren och sommaren gjorde att skörden redan var i full gång när vi kom. Burzi hade redan skördat druvorna till sin Dolcetto (ja, det blir en ny årgång av förra årets nyhet!) och Ugo Lequio hade redan skördat druvorna till såväl sin Langhe Arneis som Barbera D’Alba.

Vi började vårt besök hos Ugo Lequio i Neive, tillsammans med Caterina Burzi, som trots skördearbetet tog sig tiden att följa med som tolk eftersom vår italienska var lite för dålig för att kunna hänga med på Ugos alla fantastiska historier.

Ugo är uppvuxen på en gård i Barbaresco med utsikt mot den kända vingården Gallina. Som tredje sonen i familjen kunde han inte ta över familjens gård utan behövde hitta sin egen väg i livet, vilket blev som vinmakare. År 1982 lyckades han övertala familjen som ägde vingården Gallina att få köpa deras druvor. Till en början ville de bara ge honom Barbera-druvor, men efter ett tag lyckades han få köpa även deras Nebbiolo-druvor om han lovade att hålla det hemligt. Så de första åren lastades Nebbiolo-druvorna och kördes över till hans vineri nattetid. Ända från början har han försökt påverka de traditionella ägarna att följa hans visioner och höga kvalitet för vinodlingen genom att införa gallring (s k green harvest), inte använda kemikaliska bekämpningsmedel m.m. men av de historier som Ugo berättade om den stränga Nonna (familjens mormor) som ägde marken har det inte varit helt lätt… Men i år har han till och med lyckats få sönerna som tagit över marken att ersätta Dolcetto-vinrankorna på toppen av vingården med nya Nebbiolo-druvor, så att han kan utöka sin produktion av Barbaresco.

På frågan hur klimatförändringarna har påverkat arbetet med vinerna och stilen på dessa under de år som Ugo varit verksam svarade han bestämt att stilen på hans vin alltid varit lika, men att han måste anpassa sig efter förändringarna för att uppnå detta. T.ex. genom att behålla mer löv på vinrankorna för att skydda druvorna från den brännande solen och genom att försöka behålla fuktigheten i jorden på olika sätt. Vinrankorna växer inte heller lika mycket som förr och ger inte lika mycket skörd. En förändring är också hur södervända vingårdar traditionellt sett alltid ansetts som de bästa, men på grund av den ökade värmen och solexponeringen börjar vingårdar med andra lägen även bli eftertraktade.

Ugo visade oss sin fina vinkällare, med förvaring på såväl stora Tonneaux-ekfat som mindre franska ekfat och vineriet, där årets produktion redan hade börjat. Barbera-druvorna som skördades förra veckan genomgick just nu maceration och pump-over (dvs att druvsaften pumpas över skalen för att ytterligare extrahera smak och tanniner från dessa). Efter detta ska vinet flyttas över för fortsatt jäsning på mindre ståltankar, för att göra plats för Nebbiolo-druvorna som ska skördas nästa vecka, innan det ska lagras i 20 månader på ekfat.

Vi fick även smaka årets upplaga av det som ska bli 2022 Langhe Arneis direkt från tanken. Druvorna lagras i rostfria ståltankar tillsammans med jästfällningen som ger vinet en extra krämighet och struktur. Att lagra vin på jästfällningen för att få mer krämighet kallas battonage och görs vanligtvis på vita viner som lagras på ek. Då använder man sig att en trästav för att röra runt och få upp jästfällningen som ligger på botten på faten. Men eftersom det är mycket ovanligt och svårt att få jästfällningen att virvla runt i en stor djup ståltank har Ugo installerat en special-konstruerad pump som gör det för hans Arneis-druvor.

Ugo berättade att de bästa Arneis-druvorna är de som ser fulast ut. Ju mindre och skrumpnare desto bättre. Han började göra Arneis som komplement till sina röda viner år 2007 på druvor som han köper in från granndistriktet Roero. I övrigt gör Ugo bara vin på druvor från vingården Gallina.

Under besöket hos Ugo fick vi prova inte mindre än tio olika viner. Allt från 2021 Langhe Arneis och 2020 Langhe Nebbiolo, till tre olika årgångar av Barbera D’Alba Superiore och tre olika årgångar av Barbaresco Gallina, varav en helt nybuteljerad, samt den fantastiska 2016 Barbaresco Gallina Riserva.

Det är inte alls lika vanligt att göra vin på Barbera-druvor som på Nebbiolo-druvor i Barbaresco, men Ugo tycker att vingården Gallina passar väldigt bra för Barbera och att kvaliteten på druvorna som odlas där blir fantastisk. Det beror på flera faktorer såsom det södervända läget, jordmånen som består av porös sand blandat med kalkrik lera, det stora avståndet mellan raderna av vinrankor och mellan varje vinranka, och gallringsarbetet som görs innan druvorna mognar (green harvest).

De Barbera-viner som görs i Barbaresco görs ofta för att drickas unga, men inte Ugo Lequio Barbera D’Alba Superiore, som är ett stort och elegant vin, med en koncentration som är ovanlig för Barbera-viner. Alla de tre årgångarna vi provade – 2018, 2017 och 2016 – var fantastiska redan nu med sin komplexitet och rika fruktighet, men kan alla lagras minst fem år till för att verkligen nå sin fulla potential.

Ugo trodde att årets skörd av Barbera-druvor skulle bli bra trots värmen och vattenbristen, då Barbera-druvor klarar värmen betydligt bättre än Nebbiolo-druvor. Han förutspådde därför att årgången 2022 av Barbera D’Alba kommer bli lik årgången 2003 i stilen.

Vi fick också förmånen att få prova den senaste årgången 2019 Barbaresco Gallina, som buteljerades på flaska i juni, samt de två tidigare årgångarna av detta rubinröda, fylliga vin med smak av körsbär, peppar och tryffel. 2019 kommer bli en riktigt fin årgång!

Sist, men verkligen inte minst, fick vi avnjuta det magiska vinet 2016 Barbaresco Gallina Reserva. Detta vin görs endast de bästa årgångarna, och enbart på Nebbiolo-druvor från den bästa delen av vingården Gallina. 2016 var ett kallt år med sen skörd, varför vinet har en lite lägre alkoholhalt, men mycket koncentration och fyllighet. Det har en stor och komplex doft och smak med kryddiga toner av lakrits, peppar och läder. Årgången 2016 gjordes bara i en upplaga om 3 000 flaskor, så det var en ynnest att få avsluta vinprovningen hos Ugo med detta vin.

På lördagen började vi med besök hos syskonen Alberto och Caterina Burzi i Barolo, på deras senaste vingård La Serra vid La Morra.

År 2013 planterade Alberto och Caterina nya Nebbiolo-druvor här som de ska använda för ett nytt vin, Barolo La Serra, som släpps för första gången nästa år. De har planterat de tre klassiska Barolo-klonerna av Nebbiolo – Lampia, Michet och Rosé.

De har här även provat sig fram med beskärning av vinrankorna för att hitta det bästa sättet att hantera värmen genom att klippa bort all frukt på de övre delarna, men inte beskära grenarna eller ta bort blad. Istället böjer de ner grenarna, så att vinrankan inte ska lägga energi på att låta nya blad växa ut efter beskärning utan ge all energi till frukten.

Läget på vingården är också fördelaktigt numera med tanke på klimatförändringarna med ett mer sydöstligt läge, jämfört med deras andra premium-vingård Capalot som har ett fullt söderläge.

Vi provsmakade druvorna, som redan var väldigt söta, men skinnet var fortfarande något omoget. Alberto hoppas därför, trots värmen och torkan, att kunna vänta med skörden av druvorna två veckor till för att få den absolut bästa kvaliteten.

Förutom värme och vattenbrist har klimatförändringarna även medfört ökad risk för hagelstormar. En hagelstorm tidigt på våren riskerar att slå sönder alla blivande druvor och förstöra både skörd och vinrankorna, så många vinmakare har börjat använda nät för att skydda mot hagel (och sol till viss del). Alberto funderar även på detta till Burzis vingårdar, men är orolig för att vinrankans mikroklimat ska påverkas och vill vänta in nya förbättrade nätlösningar innan de börjar.

Från La Serra tog vi oss sedan till Burzis vineri vid Santa Maria, där vi kunde se deras vingårdar med Barbera- respektive Nebbiolo-druvor precis vid vineriet, samt den anrika vingården Capalot med Nebbiolo-druvor uppe på höjden närmre La Morra. Dessa vingårdar, som är några av traktens bästa, har varit i familjens ägo länge och ägdes tidigare av Albertos och Caterinas morföräldrar. Men när Caterina och Alberto fick ta över vingårdarna, bestämde de sig för att börja producera sitt eget vin istället för att sälja druvorna från vingårdarna till andra producenter som familjen tidigare gjort. De släppte sitt första vin 2012, och har sedan dess snabbt gjort sig ett namn bland internationella vinkännare, för sina eleganta och kraftfulla viner med respekt för regionens vinmakartradition med lång maceration och lagring på stora neutrala ekfat.

Vi fick även en rundtur av Albertos och Caterinas nya utbyggda och moderniserade vineri, som kommer fördubbla deras kapacitet. De har även byggt en helt ny fin vinprovarsal, där vi fick njuta både av den vidunderliga utsikten över Piemonte och vinerna 2020 Barbera D’Alba Plaustra, 2020 Langhe Nebbiolo och 2018 Barolo (vilka alla tre finns kvar i vårt sortiment), årgång 2017 samt den nya årgången 2019 av Barolo Capalot och sist, men definitivt inte minst, det helt nya vinet 2019 Barolo La Serra.

2020 Barbera D’Alba har fått sitt namn Plaustra efter det gamla namnet på dalen bredvid vineriet. Detta är ett fruktigt balanserat vin med blåröd färg, torr smak med bäriga inslag och ett fruktigt syrligt avslut.

2020 Langhe Nebbiolo Runcaja har även den fått sitt namn efter namnet på en dal bredvid vineriet, men med ett dialektalt namn, då klassificeringen Langhe Nebbiolo egentligen inte får benämnas med distriktsnamn. Vinet var härligt lättillgängligt redan nu.

Som ytterligare jämförelse mellan de två vinerna provade vi även druvorna i sig. Barbera-druvorna har mer färg, men mindre tanniner i skalet och är lite godare att äta, medan Nebbiolo-druvorna har mer tanniner i skalet och är mindre, mer tättvuxna på klasen. Barbera-druvorna är enklare att skörda, dels för att det är lättare att avgöra rätt skördetidpunkt och dels för att de mindre Nebbiolo-druvorna är svårare att plocka och löper större risk för mögel då de sitter så tätt. Nebbiolo-druvorna har också alltid en mindre tvilling-klase som är mer rik på syra.

Året 2018 var ett regnigt år, som ändå var ganska varmt, vilket gav en relativt stor skörd av Nebbiolo-druvor, men med druvor som var mindre koncentrerade. Burzi valde därför att inte tillverka sitt premium-vin Barolo Capalot år 2018 utan istället använda druvorna till sin enklare Barolo. Vid provningen kunde vi dock alla konstatera att 2018 Barolo blivit ett fantastiskt härligt vin. Detta är ett vin som kanske inte kommer kunna lagras lika länge som de bästa årgångarna, men som redan nu är lättdrucket och elegant, med doft av mogna körsbär, jord, rosor och tobak, och med väl balanserade tanniner.

Ett vin som däremot kommer kunna lagras länge är 2017 Barolo Capalot. Sedan senaste gången vi provade detta har det vuxit väldigt mycket. Det har fortfarande mycket tanniner, men har blivit mer likt tidigare årgångar av Capalot. Det har en stenig, lite saltig smak och den positiva utvecklingen som ett års lagring fört med sig bådar mycket gott. Tillägget Vecchie Viti i namnet betyder gamla vinstockar, vilket verkligen stämmer då druvorna till detta vin kommer från vinstockar som är runt 80-100 år gamla.

Vi fick även möjlighet att prova den helt nya årgången 2019 av Barolo Capalot, vilken buteljerades så sent som i juli och kommer att släppas under 2023. År 2019 var en kall sommar (så kall att det var risk att Burzis Barbera-druvor inte skulle hinna mogna), vilket medförde en väldigt sen skörd även av Nebbiolo-druvorna till detta vin. Vi kan dock redan nu berätta att detta vin kommer bli fantastiskt. Det hade en fin syra, inte så hög alkoholhalt, redan nu en fin rundhet och fruktighet och en mycket stor lagringspotential. Vid tillverkningen har Alberto och Caterina använt sig av s k sub merge, vilket är ett mildare sätt att fortsätta extraktionen av skalen efter fermenteringen. Istället för att pumpa över druvsaften som vid pump over, har de använt ekplankor för att försiktigt pressa ner skalen för att få ner mer smak och tanniner till vinet utan att samtidigt få alltför mycket oxidering.

Sist, men inte minst fick vi vara med om premiären av nya Burzi Barolo La Serra! Årgång 2019 är den första av detta nya vin med Nebbiolo-druvor från vingården La Serra, som kommer släppas med 2 500 flaskor under april 2023. Detta vin var redan nu väldigt imponerande, med en mörk fruktighet och ett stort djup. Vi ser verkligen fram emot att få erbjuda detta tillskott i sortimentet nästa år!

Arrivederci, Piemonte! Vi längtar redan tillbaka!

 

För dig som också vill resa hit, kan vi gärna tipsa om några av de fantastiska restauranger vi besökte och om boende. Vi tycker att La Morra är en otroligt fin by att bo i, och under vårt besök bodde vi på mysiga Uve Rooms & Wine Bar. I La Morra finns den roliga och lite smågalna lokal-restaurangen Osteria More e Macine som har en otroligt bra vinlista. Ingen fine dining, men avslappnat och härligt för vinälskare av alla de slag! Två andra restauranger som vi verkligen rekommenderar som båda har fantastisk utsikt, genuin mat av högsta kvalitet och utmärkta vinlistor är Tastè i Tre Stelle i Barbaresco och Osteria Veglio i Annunziata i hjärtat av Langhe.