Vinskolan: Barolo och Langhe Nebbiolo

Första avsnittet i vår nya vinskola

Johan Lagergren kan ju allt om viner, både på längden och tvären, så vi tänkte se till att han delar med sig av sin kunskap i vår nystartade vinskola! Framöver kommer därför Johan löpande att ta upp några av de frågor vi stött på, så skicka gärna frågor eller förslag på ämnen till oss så kan vi se till att de besvaras i vinskolan!

Den första frågan som Johan får besvara är vad det är för skillnad på Langhe Nebbiolo och Barolo? Jo, detta:

Langhe är ett större område som omfattar det betydligt mindre området Barolo.

Vin som produceras på druvan Nebbiolo inom gränsen för Langhe får ange ’Langhe Nebbiolo’ på flaskan som en kvalitetsbeteckning, eftersom Langhe-kullarna ämnar sig mycket fint för druvan Nebbiolo. Producenter som har turen att inte bara äga vinmark i Langhe utom dessutom inom det lilla området Barolo, får med sin odlade Nebbiolo ange ’Barolo’ på etiketten, så länge som man följer de strängare reglerna för att odla just detta vin. Bl.a. ställs det längre krav på lagring, lägre skördeuttag och att 100 % av druvorna är odlade i just Barolo.

Många producenter i Barolo väljer dock ändå att ner-klassificera vissa av sina viner till Langhe Nebbiolo. Det kan t.ex. bero på att man har en nyplanterad ung vingård eller ett läge där man inte tycker att druvorna lever upp till den standard som man önskar för ett Barolo-vin. Nebbiolo-druvor som skulle kunna användas för att göra Barolo-viner kan då lagras en kortare tid och istället benämnas Langhe Nebbiolo.

Precis så gör vinmakaren Burzi som vi samarbetar med i La Morra. Burzis Langhe Nebbiolo görs enbart på druvor från vingårdar i Barolo, som efter skörden lagras på cementfat samt ca 6 månader på ekfat för att bibehålla friskheten i Nebbiolo-druvan.

Vad skiljer då Langhe Nebbiolo respektive Barolo i smaken?

Jo, med den kortare lagringstiden på ekfat och oftast en kortare urlakning av strävheten i skalen blir Langhe Nebbiolo ett lättare vin med mindre strävhet och koncentration jämfört med den strävare och fylligare Barolon.