Vinskolan: Bordeaux

Vinskolan om vinregionen Bordeaux vänstra och högra strand

Bordeaux ligger i sydvästra Frankrike och är en av världens mest kända vinregioner. Grunden lades redan av romarna som gav regionen namnet Burdigala och gjorde den charmiga lilla staden Saint-Emilion till sitt vincentrum. När regionen blev engelsk mellan åren 1152 och 1453 växte Bordeaux till en viktig hamn och handelsplats, som även lade grunden till engelsmännens intresse för röda Bordeaux-viner. Just röda viner är dominerande för regionen, med klassiska druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc, men det görs även vitt vin såsom de kända ädelrötade varianterna från Sauternes.

Bordeaux kan delas in i tre områden: den vänstra respektive högra sidan om floden Garonne samt området mellan flodbankerna. I detta avsnitt av Johans vinskola fokuserar vi på de två stora områdena på var sin sida av floden (”la rive gauche” och ”la rive droite”), där många anser att den vänstra stranden är den finaste.

Det är i vart fall på den vänstra stranden som de flesta legendariska och mytomspunna vinmakarna hör hemma och det är här som de sex appellationerna som gjort château-begreppet och Bordeaux världsberömt ligger (St-Estèphe, Pauillac, St-Julien, Listrac, Moulis och Margaux).

Jordmånen här består av torr sten- och sandjord som passar bra för långsamt mognande druvor som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Malbec, medan den högra stranden har fuktigare mark där sandjorden är uppblandad med kalkhaltig lera, vilket passar bättre för druvor som Merlot. Generellt i Bordeaux består vinerna av blends, dvs viner där man använder flera olika druvor, men med olika stor andel av olika druvsorter på den vänstra och högra stranden.

En klassisk Bordeaux-blend består av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, och Cabernet Franc, där en tumregel är att vin från den vänstra stranden har mest Cabernet Sauvignon-druvor och den högra mest Merlot. (Det finns ett fåtal viner som görs på enbart en druva, som t.ex. Château Petrus, men de är mer ett undantag som bekräftar regeln.)

Viner från den vänstra stranden ses typiskt sett som mer strukturerade, med mer tanniner och en tydlig karaktär av ek och tobak, medan viner från den högra typiskt sett har är mjukare, fylligare och betydligt mer frukt-drivna.

Bordeaux införde sitt klassificeringssystem redan 1855 för att ranka vinhusen i olika cruer, från första till femte. Till skillnad från klassificerar i andra vindistrikt avser systemet i Bordeaux själva slotten, dvs ”varumärket”, inte vingårdarna eller terroiren i sig. Det är bara fem slott som rankas som första cru (Premier Cru), nämligen Château Latour, Château Lafite, Château Margaux, Château Haut-Brion och Château Mouton-Rotschild.

Den vänstra stranden delas upp i två delar, den norra och den södra. I den norra delen finns de sex berömda appellationerna ovan samt Médoc och Haut-Médoc. Vinerna i den norra delen klassificeras som Bordeaux AOC, Médoc AOC eller Haut-Médoc AOC. I den södra delen finns appellationerna Pessac-Leognan, Graves, Barsac och Sauternes. Vinerna klassificeras som Graves AOC eller Pessac-Leognan AOC.

Den högra stranden har appellationerna Saint Emilion, Pomerol, Lalande-de-Pomerol, Fronsac, Canon-Fronsac, Castillon & Francs och Blaye Côtes de Bordeaux.

I Fronsac hittar vi bland annat de världskända ”flygande vinmakarna” Dany och Michel Rollands vingårdar. På egendomen Château Fontenil både bor de och producerar små volymer av sitt egna vin från de mer än 60 år gamla vingårdarna. Château Fontenil har blivit deras hjärtebarn där de tillsammans med sina medarbetare får leva ut sin kreativitet och sitt fulla register från vingårdsarbete till vinmakning. Fronsac är kanske inte det allra noblaste området i Bordeaux, men med dessa personer bakom och de fantastiska gamla vingårdarna producerar familjen Rolland här helt magiska viner som är typiska för den högra stranden. Dvs de har stor del Merlot och är fylliga med en härlig körsbärskaraktär.

På den högra stranden, i Saint Emilion, hittar vi även vårt senaste tillskott i sortimentet, Chateau Croix de Labrie. Den familjeägda vingården har en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Den mytomspunna egendomen ligger i hjärtat av Saint Emilion i Bordeaux och har en jordmån bestående av kalksten och lera som ger mycket fina förutsättningar för att skapa utsökta Bordeaux-viner på druvsorterna Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. Sedan 2013 drivs vineriet av Axelle och Pierre Courdurié. Axelle är en mycket begåvad vinmakare som producerar viner med sällsynt elegans och finess.

Se vårt sortiment av Bordeaux-viner här.