Vinskolan: Chardonnay, Chablis, Meursault och Bourgogne Blanc

Vinskolan om vad Chablis, Meursault och Bourgogne Blanc har gemensamt

Årets första avsnitt av Johans vinskola fokuserar på druvan Chardonnay och närmare bestämt på vinerna Chablis, Meursault och Bourgogne Blanc, som alla har det gemensamt att de är gjorda på just denna druva.

Först vill Johan börja med att reda ut begreppsförvirringen, eftersom han ibland får höra påståenden som att ”Chablis och Chardonnay är samma sak”, eller att man ”gillar Meursault, men inte är så förtjust i Chardonnay”. Så, så här är det: Chardonnay är en druva, medan Chablis är ett vindistrikt som ligger i vinregionen Bourgogne. Meursault å sin sida är en by med AOC status i vindistriktet Côte de Beaune i Bourgogne.

Chablis är ett välkänt vindistrikt, med många Grand Cru- och Premier Cru-vingårdar, som oftast förknippas med strama, eleganta viner. Beteckningen AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) får för Chablis endast användas för vin gjorda på druvan Chardonnay. Läget i den nordöstra delen av Bourgogne, med sitt kallare klimat, gör att vinet blir mindre fruktigt och med mer mineralitet och syra än vad som är typiskt för Chardonnay-viner från varmare klimat. Mineraliteten kommer från jordmånen som kallas Kimmeridge och som består av gammal havsbotten med kalkjord och snäckskal. Enklare viner från Chablis är oftast helt oekade, medan det är vanligare att Grand Cru- och Premier Cru-vinerna lagras en kortare tid på ekfat.

Trots att Meursault inte har några Grand Cru-vingårdar, är det välkänt för sina kvalitetsviner. Läget vid foten av Côte d’Or ger fantastiska väderförhållanden på den höga höjden uppför bergets sluttningar. Beteckningen AOC tillåter en viss del Pinot Blanc i vita viner, men i princip är alla Meursault-viner gjorda enbart på Chardonnay.

Skillnaden mellan en Chablis och en Meursault är generellt sett att Meursault oftast har en mer påtaglig ekfatskaraktär, med en mer krämig och fetare struktur, medan Chablis har betydligt mer mineralitet och frisk syra.

Men vad menas då med Bourgogne Blanc? Jo, det är ett vidare begrepp för vita viner från hela regionen. Beteckningen AOC Bourgogne används för viner från hela Bourgogne, där vinet förutom Chardonnay även får innehålla druvorna Pinot Blanc, Pinot Gris och Aligoté. En Bourgogne Blanc behöver därför inte automatiskt vara gjord enbart på Chardonnay, även om det är det absolut vanligaste.

Svaret på frågan vad Chablis, Meursault och Bourgogne Blanc har gemensamt är alltså att de alla är viner från Bourgogne som är gjorda på druvan Chardonnay (enbart, eller för Bourgogne Blanc i vissa fall delvis).