Vinskolan om Cabernet Sauvignon
Vi fortsätter vinskolans serie med fokus på de vanligaste blå druvsorterna med druvan Cabernet Sauvignon. (Den kortfattade sammanställningen över alla av de 10 vanligaste druvorna som används till röda viner hittar du här.)
Cabernet Sauvignon är en av världens mest odlade druvor, bland annat eftersom den är lättodlad, tålig mot sjukdomar och anpassningsbar till olika jordar och klimat. Den är även den druva som används i många av världens mest prestigefyllda viner, och har en stor lagringspotential.
Ursprungligen kommer den från Bordeaux, men odlas idag över hela världen. Förutom Bordeaux är några av de mest kända vindistrikten Napa Valley och Sonoma i Kalifornien, Margaret River i Australien, Toscana i Italien och Maipo i Chile.
I Bordeaux blandas den oftast med andra druvsorter, bland annat Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot, medan den i övriga världen ofta används till rena Cabernet Sauvignon-viner.
Det är en druvsort med tjockt skal som ger mörkröda, kraftfulla och tanninrika viner. Med tanke på hur kraftfull druvan är, är det kanske lite oväntat att den är en korsning mellan Cabernet Franc och den vita druvan Sauvignon Blanc.
Kännetecknande för Cabernet Sauvignon-viner är strävheten och fylligheten. Doftmässigt har vinerna toner av svarta vinbär, ceder, stall och läder. Smakmässigt är vinerna fruktiga och bäriga, med smak av mörka bär, som svarta vinbär, körsbär och björnbär, tobak, jordighet och kryddighet. Vid lagring på ekfat får vinet starkare toner av vanilj, kaffe och mörk choklad.
Utmärkande egenskaper i korthet:
Smak och doft av svarta vinbär. Fruktiga och kraftfulla viner med tydliga tanniner. Har ofta även smak av tobak, läder, ceder samt vanilj från ekfatslagring.
Våra Cabernet Sauvignon-viner:
Av våra vinmakare gör Château Fontenil och Chateau Croix de Labrie fantastiska Bordeaux-viner med Cabernet Sauvignon, och vinmakaren Darioush gör magiskt maffiga Napa Cab-viner. Se alla våra Cabernet Sauvignon-viner här.