Vinskolan: Vanligaste druvsorter till röda viner

Vinskolan om de vanligaste druvsorterna till röda viner

Årets första avsnitt av Johans vinskola och vi börjar passande nog med en ny serie där vi kommer gå igenom några av de vanligaste druvsorterna. Det finns över 10 000 olika druvsorter, men om man lär sig de 20 vanligaste räcker det för att behärska över en tredjedel av världens vinodling.

Hur ett vin smakar beror såklart inte bara på druvsort utan en mängd andra faktorer som klimat, jordmån, framställning och lagring, men att lära sig känna igen de vanligaste druvorna och dess typiska kännetecken är ett bra första steg för att lära sig mer om vin.

Enligt den internationella vinorganisationen OIV (International Organisation of Vine and Wine) består topp tio av de mest odlade vinsorterna av 1. Cabernet Sauvignon, 2. Merlot, 3. Tempranillo, 4. Airén, 5. Chardonnay, 6. Syrah, 7. Grenache, 8. Sauvignon Blanc, 9. Pinot Noir och 10. Trebbiano. Trots klimatförändringar och konsumtionstrender har denna lista knappats ändrats sedan mätningen på 1990-talet. De små ändringar som skett är att druvan Airén, som är en ”bulkdruva” i spanska viner, har tappat från första till fjärde plats, och Cabernet Sauvignon har seglat upp till första plats och numera står för 7% av all världens vinodling.

Johan Lagergren kommer här beskriva dessa och ytterligare några av de vanligaste druvsorterna världen över kortfattat, för att sedan i kommande avsnitt gå igenom druvorna mer i detalj. Så häng med på vårens druv-vinskola och lär dig känna igen 20 olika druvsorter och deras typiska egenskaper!

Så här i mörka och kalla januari passar det bra att börja med druvsorter som används till röda viner för att sedan gå in på druvsorter som används till vita viner längre framåt vårkanten.

De 10 vanligaste röda (blå) druvsorterna i bokstavsordning

Barbera

En druva med hög syra. Odlas främst i Piemonte i Italien.

Ger viner med mjuka tanniner. Djup blåröd färg. Doft av körsbär. Smak av körsbär och hallon, även toner av choklad, örter, viol och lakrits.

Cabernet Franc

Används oftast i blandningar. Odlas över hela världen, men kanske mest känd som druva i Bordeaux-viner.

Typiskt för druvan är toner av grön paprika. Viner gjorda enbart på Cabernet Franc är medelfylliga till fylliga, beroende på växtplats, och fruktiga med doft av svarta vinbär, körsbär och plommon. Smak av grön paprika, gräs och örter, samt viss pepprighet.

Cabernet Sauvignon

En druva med tjockt skal som ger mörkröda, kraftfulla och tanninrika viner. Odlas över hela världen.

Typiskt för druvan är smak av svarta vinbär och viner som är mycket fruktiga, kraftfulla och med tydliga tanniner. Har ofta även smak av tobak, läder, ceder samt vanilj från ekfatslagring.

Grenache

Används oftast i blandningar, men det blir mer och mer trendigt att göra vin på 100% Grenache.

Odlas främst i Spanien och södra Frankrike. Benämns även Garnacha/Garnatxa eller Cannonau.

Ger mjuka viner med hög alkoholhalt. Ljus färg. Låg syra. Smak av röda bär som hallon och jordgubb och kryddor som kanel och kryddnejlika, samt ibland en hint av lakrits.

Merlot

Vanligt både i blandningar och till vin på enbart Merlot. Odlas över hela världen, men kanske mest känd som druva i Bordeaux-viner.

Påminner om Cabernet Sauvignon med sin svartavinbärs-karaktär, men mjukare utan tydliga tanniner. Ger viner med smaker av mörka bär, choklad och örter.

Nebbiolo

En komplex druva med hög syra. Odlas mest i norra Italien, med Barolo och Barbaresco som främsta vindistrikt.

Typiskt för druvan är kombinationen ljus färg med strävhet och kraftiga tanniner. Hög syra. Smak av körsbär, tobak och rosor, ofta även tjära, viol och nypon.

Pinot Noir

En druva med tunt skal som ger lätta och eleganta viner. Odlas över hela världen, men trivs bäst i svalt klimat. Mest kända vindistrikt är Bourgogne i Frankrike. Benämns även Spätburgunder, Blauburgunder eller Pinot Nero.

Typiskt för druvan är de lätta, eleganta vinerna som ändå har mycket smak med toner av röda bär som jordgubb, hallon, smultron och/eller tranbär, och i mer lagrade viner mer jordiga toner av svamp och multna löv.

Syrah

Kraftfull druva. Odlas främst i Rhône-dalen i Frankrike och Australien. Benämns även Shiraz.

Ger intensiva, kraftfulla och fruktiga viner. Typiskt för druvan är att den blir stram och pepprig i svala klimat och fruktig och syltig i varma klimat. Djup smak av mörka bär och peppar, samt ibland även en hint av lakrits.

Tempranillo

Druvan med 70 olika benämningar, se alla här. Ses som Spaniens nationaldruva.

En druva med tjockt skal som ger mörkröda, fylliga viner med smaker av körsbär, läder och hög syra. Tidigare lagrades den oftast på amerikanska ekfat, vilket gav en karaktär av vanilj och dill, men det är inte längre lika vanligt.

Zinfandel

Druva med hög alkoholhalt. Odlas främst i Kalifornien i USA.

Typiskt för druvan är dess syltighet och eldighet från den höga alkoholhalten. Ger kraftfulla, fruktiga viner med smak av björnbär, lakrits och peppar samt ofta även vanilj från ekfatslagring.

 

I kommande avsnitt kommer Johan Lagergren gå igenom dessa tio druvor mer i detalj, så häng på vårens vinskola!