Vinskolan om olika benämningar på samma druva – Tempranillo
Vi fortsätter vinskolans genomgång av druvor med alternativa namn världen över. Förra avsnittet handlade om Pinot Noir, denna gång om Tempranillo.
Tempranillo är Spaniens mest kända druva och den femte mest odlade druvan i världen. Det är nog också den druva som har flest olika benämningar av alla. I Rioja och Navarra kallas den just Tempranillo, medan den i Ribera del Duero kallas Tinto Fino eller Tinta del País, i Toro Tinto del Toro, i Katalonien Ull de Llebre och i La Mancha Cencibel. I Portugal går druvan under namnet Tinta Roriz eller Aragonez när den används till portvin. När druvan kom till Nya Världen i början av 1900-talet gick den under benämningen Valdepeñas. Sammanlagt finns det 70 (!) olika benämningar på druvsorten Tempranillo, vilket även säger något om druvans popularitet. (Se hela listan på namn nedan.)
Druvan ses som Spaniens nationaldruva (benämningen Tinta del País betyder just ”Landets druva”). Den odlas på stora delar av den iberiska halvön, men allra mest i den norra och mellersta delen. De mest kända vindistrikten är Rioja och Ribera del Duero, men den odlas även mycket i t.ex. Penedès, Navarra och Valdepeñas, samt Alentejo och Douro i Portugal. Andra kända odlingsområden runt om i världen är Napa, Oregon och Washington State i USA, La Rioja och Mendoza i Argentina samt Australien, Mexiko, Chile, Sydafrika och Nya Zeeland.
Namnet Tempranillo kommer från det spanska ordet för tidigt (temprano), då druvan mognar före många andra druvsorter. Den trivs bäst i ett svalt, inlandsorienterat klimat, och på jordar som har ett djupt lager av kalkblandad eller sandblandad lera. Kännetecknande för Tempranillo-druvan är dess tjocka skal, vilket ger viner med en hög färgintensitet och en hög tanninstruktur. Druvan har också en hög syrahalt, vilket gör att den ofta används för att göra fylliga, högkvalitativa viner med en frisk och fruktig smakprofil och långt avslut. Vinerna går ofta att lagra länge.
Tempranillo-druvan har dock en relativt låg sockerhalt, och det vanligaste är därför att den blandas med andra druvor för att förhöja och få fram druvsmaken. Den typiska blandningen är Tempranillo till 90 procent. I Spanien blandas den till resterande del oftast med Grenache, Cariñena, Merlot och/eller Cabernet Sauvignon, medan den i Australien företrädesvis blandas med Syrah och Grenache. I Rioja görs vinerna dock oftast till 100 procent av Tempranillo
Traditionellt sett har druvan lagrats på amerikanska ekfat, vilket gjort att många förknippar druvan med toner av vanilj och dill. På senare år har dock trenden gått mot modernare, elegantare viner med kortare lagring och mer fransk än amerikansk ek, vilket resulterat i friskare och fruktigare viner. Så är fallet med de viner som vi har i vårt sortiment, där vinmakare som Puente del EA och Dominio de Atauta endast använder franska ekfat för att göra eleganta, välbalanserade viner som samspelar mellan fruktighet och kraft.
Alla våra Tempranillo-viner hittar du här (oavsett om druvan benämns Tempranillo, Tinto Fino eller något annat!)
I nästa avsnitt av Johans vinskola berättar vi mer om druvan Grenache/Garnacha. Avsnittet om Pinot Noir hittar du här.
Alla 70 olika druvbenämningar för Tempranillo:
- Albillo Negro
- Aldepenas
- Aragon
- Aragones
- Aragonez
- Aragonez 51
- Aragonez da Ferra
- Aragonez de Elvas
- Araúxa
- Arganda
- Arinto Tinto
- Cencibel
- Cencibera
- Chinchillana
- Chinchillano
- Chinchilyano
- Cupani
- De Por Aca
- Escobera
- Garnacho Fono
- Grenache de Logrono
- Jacibera
- Jacibiera
- Jacivera
- Juan Garcia
- Negra de Mesa
- Negretto
- Ojo de Liebre
- Olho de Lebre
- Pinuela
- Sensibel
- Tempranilla
- Tempranillo
- Tempranillo de la Rioja
- Tempranillo de Perralta
- Tempranillo de Rioja
- Tempranillo de Rioza
- Tempranillo Rioja
- Tinta Aragones
- Tinta Corriente
- Tinta de Madrid
- Tinta de Santiago
- Tinta de Toro
- Tinta do Inacio
- Tinta do Pais
- Tinta Fina
- Tinta Madrid
- Tinta Monteira
- Tinta Monteir
- Tinta Roris
- Tinta Roriz
- Tinta Santiago
- Tinto Aragon
- Tinto Aragonez
- Tinto de la Ribera
- Tinto de Madrid
- Tinto de Rioja
- Tinto de Toro
- Tinto del Pais
- Tinto del Toro
- Tinto Fino
- Tinto Madrid
- Tinto Pais
- Tinto Ribiera
- Tinto Riojano
- Ull de Liebre
- Ull de Llebre
- Valdepenas
- Verdiell
- Vid de Aranda