Vinskolan: Barbera

Vinskolan om Barbera

Vi börjar nu vinskolans nya serie med fokus på de vanligaste druvsorterna med den första blå druvan i bokstavsordning, nämligen Barbera. (Den kortfattade sammanställningen över alla av de 10 vanligaste druvorna som används till röda viner hittar du här.)

Barbera odlas främst i Piemonte i norra Italien, där den faktiskt är den mest odlade även om kanske Nebbiolo är den druva som man mest förknippar med regionen, men även i Kalifornien i USA och i Australien och Argentina. De mest kända områdena för Barbera-odling ligger alla i Piemonte; Langhe, Asti, Monferrato och Alba (med de välkända vindistrikten Barolo och Barbaresco).

Barbera är en lättodlad druva som ger ett stort skördeuttag. Barbera-viner har tidigare setts som ett vardagsvin i Piemonte, och kallas ofta även för ”folkets vin”, men numera när Barbera-druvor odlas på allt bättre lägen har nivån höjts rejält. Med ett begränsat skördeuttag och ökat fokus på kvalitet är många Barbera-viner numera komplexa och välbalanserade med en pigg syra.

Just den höga fruktsyran är det som är mest utmärkande för Barbera tillsammans med fruktigheten. Druvans skal är färgrikt men tunt, vilket ger mjuka tanniner trots den djupt blåröda färgen. Vinerna har typiskt sett doft av körsbär, och smak av körsbär och bär som jordgubb och björnbär, även toner av choklad, örter, viol och lakrits. Vid lagring på ekfat får vinet starkare toner av choklad och kryddighet. Barbera-viner har ofta en något högre alkoholhalt.

Trenden för druvan just nu är att göra vinerna något mer koncentrerade och sträva än tidigare, genom lägre skördeuttag och mindre ekfatslagring.

Läs även gärna vår tidigare vinskolepost som går igenom skillnaderna mellan Barbera och den andra dominerande druvan i Piemonte, Nebbiolo, här.

Utmärkande egenskaper i korthet:

Hög syra. Mjuka tanniner. Djup blåröd färg. Doft av körsbär. Smak av körsbär och andra röda bär, även toner av choklad, örter, viol och lakrits.

Våra Barbera-viner:

Av våra vinmakare gör både Burzi och Ugo Lequio viner på Barbera. Burzi har sina vingårdar i Barolo medan Ugo Lequio har vingårdar i Gallina. Båda gör Barbera d’Alba-viner, och Ugo Lequio gör även Barbaresco-viner. Se alla våra Barbera-viner här.