Vinskolan: Grand Cru och Premier Cru

Vinskolan om vad Grand Cru respektive Premier Cru står för

Vi fortsätter vinskolan med fokus på champagne. Denna gång förklarar Johan vad som menas med klassificeringen Grand Cru respektive Premier Cru:

De tre huvudområden i Champagne innefattar en mängd små byar som producerar vin. Dessa byar och deras vingårdar är indelade i olika klassificeringar beroende jordmån, klimat etc utifrån en skala som ursprungligen användes för att bestämma priset på druvorna på marknaden relativt det årets baspris. Premier Cru och Grand Cru är beteckningar på två olika nivåer av kvalitet enligt denna skala, där de byar som får 100% på skalan får Grand Cru klassificering och de byar som ligger på 90-99% på skalan klassas som Premier Cru.

De champagnemakare som har turen att producera vin i en vingård eller by som har Premier Cru eller Grand Cru status skriver därför med glädje ut det på etiketten.

Premier Cru är tilldelad 43 byar och deras vingårdar och omfattar 22% av all champagne som tillverkas.

Grand Cru är endast tilldelad 17 byar och deras vingårdar och omfattar endast 8% av all champagne som tillverkas.

Så dessa unika vingårdar är väldigt eftertraktade och alla vill producera vin från denna mark. Observera att 100% av druvorna måste komma från Premier Cru eller Grand Cru vingårdar för att det ska få anges på etiketten.

(Bild från vår champagnemakare Frerejean Frères, som enbart producerar vin från Premier Cru och Grand Cru vingårdar, se hela vårt sortimentet av deras fantastiska champagner här!)