Vinskolan: Rätt vinglas

Vinskolan om konsten att välja rätt vinglas

Nytt avsnitt av Johans vinskola! Denna gång om hur viktigt det är att välja rätt glas för att ge vinet bäst förutsättningar för att visa sin fulla potential.

Ett misstag som många gör är nämligen att dricka alla viner ur samma sorts glas och därmed missa mycket av vinernas kvalitet och karaktär, då olika stilar på vin kräver olika storlekar och typer av glas för att komma till sin fulla rätt.

Om vi börjar med mousserande vin, så mår det bra av ett glas med ganska liten öppning. Själva glaset bör dock vara lite rundare i stilen, så att vinet kan få hjälp av luften att öppna upp sin doft, för att sedan samla den vid öppningen för en mer koncentrerad doft- och smakupplevelse. Det klassiska champagne-glaset som är tunt hela vägen har svårt att få tillräckligt med luft ner till vinet för att ge det dess rätta karaktär och kropp.

Grassl Glass Elemental Champagne

De klassiska champagne-glasen är dock betydligt bättre än de coupeglas som användes förr i tiden för att dricka champagne i. Dessa glas som förknippas med svunna tider, lyx och dekadens, är väldigt snygga och festliga, men tyvärr en stor fiende för bubblorna i vinet. Bubblorna försvinner alldeles för snabbt genom den stora öppningen. Inte heller doften får någon möjlighet att koncentreras utan sprids ut och slinker förbi utan att ge en full smak- och doftupplevelse. Fast om syftet är det visuella och festliga, är det inte många glas som slår coupeglaset i flärdkänsla! Men då kanske man ska välja att servera ett mousserande vin i lite lägre prisklass…

Om vi fortsätter med vita viner, så behöver strama vita viner som Sauvignon Blanc och Riesling ett glas som är lite rakare och mindre i storlek för att ge vinet möjlighet att samla ihop dofterna och ge en koncentrerad doftupplevelse.

Grassl Glass Vigneron Mineralité

Fylliga vita viner kräver däremot en lite större kupa för att ge syre till vinet för att frigöra smakerna och kraften i vinet. Många glastillverkare har idag dock väldigt stora kupor för sina vita viner, som ger vinet för mycket luft, och som därmed gör att det tappar både smak och karaktär. Den gamla devisen om att lagom är bäst passar även här, och i vårt tycke mår ekfatslagrade viner bra av en lite nättare kupa. Vid blindprovningar har det också tydligt visat sig att många håller med oss om att lite stramare kupor än de så vanliga Bourgogne-kuporna som många glastillverkare föreslår, passar bäst även för kraftiga ekfatslagrade vita viner, då för vida glas gör att även kraftigare viner förlorar en del av koncentrationen.

Grassl Glass Vigneron Liberté

För röda lätta viner som Pinot Noir, Nebbiolo och Sangiovese är det däremot klockrent med en Bourgogne-kupa. Dessa viner kräver en stor rund kupa för att frigöra alla lätta eleganta smaker och dofter med hjälp av tillgång till syre.

Grassl Glass Vigneron Cru

Kraftiga röda viner som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah kräver även de en relativt stor kupa, men med en mer avlång form. Den stora kupan ger vinet möjlighet att öppna upp sig, men den avlånga formen ger en längre transportväg upp för glaset för vinet, vilket gör att de kraftiga smakerna hinner utvecklas innan de når doft- och smaklökarna. Ett kraftigt vin i en alldeles för stor kupa ger däremot en för tydlig alkoholsmak till vinet.

Grassl Glass Vigneron 1855

Men det är inte bara formen som spelar roll, även glasets tjocklek och balans påverkar upplevelsen. Ju tunnare glaset är desto bättre upplevelse och elegans ger det vinet när det dricks. Ett tjockare glas upplevs klumpigt och därmed även vinet.

Balansen mellan fot, stjälk och kupa i glaset måste också måste hänga ihop. Är stjälken för lång blir glaset väldigt vingligt i handen och svårt att hantera. Men blir stjälken för kort upplevs glaset istället som klumpigt. Även kupans bredd jämfört med glasets fot ska vara lika i diameter för att ge en bra helhet.

För att kunna erbjuda den bästa helhetsupplevelsen när det gäller vin samarbetar vi med glastillverkaren Grassl Glass, som har utvecklat sina glas efter samtliga premisser ovan och som även har låtit några av världens mest kända vinmakare själva få vara med och utveckla formen på glasen för att ge sitt eget vin den kvalitet och karaktär som vinmakaren själv vill visa upp. Alla glas är munblåsta i blyfri kristall vid en extremt hög temperatur, vilket gör att glaset blir väldigt hårt och tåligt trots sin tunnhet. Därför kan dessa glas som ser så sköra ut till och med diskas i maskin!

Se hela vårt sortiment av glas och karaffer från Grassl här: Grassl Glass