Judgment of Paris-middag hos Studio Nian

Återskapad Judgment of Paris-provning

Vilken kväll det blev när Studio Nian och vi återskapade den legendariska vinprovningen från 1976 då viner från Napa sopade mattan med de exklusiva franska storvinerna!

Vinprovningen som kom att benämnas ”The Judgment of Paris” (efter den grekiska mytologin där Paris, prinsen av Troja, skulle avgöra vilken gudinna som var vackrast, men i slutändan valde den sköna Helena och orsakade det trojanska kriget) var en riktig David mot Goliath-seger. På förhand ansågs utgången given – Frankrike gjorde ju världens bästa viner och Napa Valley fanns knappt ens på vinkartan. Men istället blev det alltså en storslam för de kaliforniska vinerna som vann i både den vita och röda kategorin över legendariska Bordeaux-viner. Läs gärna mer om vinprovningen här: Vinskolan om Judgment of Paris

Igår ordnade Studio Nian med vår hjälp en motsvarande blindprovning med fantastiska viner av årgång 1995 från Bordeaux respektive Napa. Dessa viner fick representera Frankrike:

1995 Chateau Leoville-Las Cases ’Grand Vin de Leoville’
1995 Chateau Mouton Rothschild
1995 Chateau Montrose
1995 Chateau Pavie

Och dessa viner fick representera USA:

Colgin 1995 Herb Lamb Vineyard Cabernet Sauvignon
1995 Diamond Creek Gravelly Meadow Cabernet Sauvignon
1995 Eisele Vineyard Cabernet Sauvignon
1995 Spottswoode Estate Estate Cabernet Sauvignon

Precis som vid originalprovningen genomfördes gårdagens provning helt blint, där deltagarna fick prova alla viner utan någon information i förväg, och betygsätta dessa, samt ange land och producent. Därefter räknade Johan Lagergren ihop resultatet och presenterade detta samt gav mer information om vinerna och en analys till resultatet.

Inte helt oväntat blev resultatet likt det vid originalprovningen, med vinerna från Napa som klara favoriter och med en solklar segrare: Colgin 1995 Herb Lamb Vineyard!

Även plats två och tre gick till viner från Napa, nämligen 1995 Eisele Vineyard respektive 1995 Spottswoode Estate. Först på fjärde plats kom det första vinet från Bordeaux, 1995 Chateau Mouton Rotschild.

Här är hela resultatlistan:

  1. Colgin 1995 Herb Lamb Vineyard Cabernet Sauvignon
  2. 1995 Eisele Vineyard Cabernet Sauvignon
  3. 1995 Spottswoode Estate Estate Cabernet Sauvignon
  4. 1995 Chateau Mouton Rothschild
  5. 1995 Diamond Creek Gravelly Meadow Cabernet Sauvignon
  6. 1995 Chateau Pavie
  7. 1995 Chateau Leoville-Las Cases ’Grand Vin de Leoville’
  8. 1995 Chateau Montrose

I samband med att resultatet presenterades berättade Johan Lagergren även mer om vinerna, så att deltagarna fick möjlighet att prova om dessa med den nya informationen och vetskapen om vilket vin som var vilket. Imponerande nog hade dock deltagarna redan prickat in många av vinerna vid blindtestet!

Colgin 1995 Herb Lamb Vineyard Cabernet Sauvignon

Vingården Colgin ligger uppe i bergen i Napa. Den köptes 1988 av Ann Colgin, som hade stora ambitioner och tog hjälp av bland annat den välkände Michel Rolland för vinmakningen samt anställde French Laundrys chefssommelier Paul Roberts som vinmakare. Under åren 1992 till 2007 hyrde de även in vingården Herb Lamb, en norrvänd vingård med stenig jordmån på Howell Mountains sluttningar, där de kunde producera det fantastiska vinet som vi fick prova igår. Den årgång vi fick prova, 1995, var bara den tredje årgången som de producerade, men redan fulländad. 2007 var dock den sista årgången, så tyvärr görs inte just detta vin längre. 2017 sålde Ann Colgin hälften av vingården till LVMH, men både hon och Paul Roberts är fortsatt verksamma och vinerna håller fortsatt mycket hög kvalitet.

1995 Eisele Vineyard Cabernet Sauvignon

Detta vin är nog det minst känd av vinerna på provningen. Vingården ligger i nordöstra Napa Valley, vid sluttningen av Palisades Mountain och anses av många som ”Napas Chateau Latour”. På 1980-talet köptes gården av Daphne and Bart Araujo, som utvecklade vinmakningen till dagens höga kvalitet. År 2013 sålde man dock vidare till Artemis-gruppen och deras ägare familjen Pinault (som för övrigt är ägare till just Chateau Latour), och köpte en ny vingård i närheten.

1995 Spottswoode Estate Estate Cabernet Sauvignon

Spottswoode ligger i dalgången i Napa Valley, vilket inte brukar anses lika bra som uppe på berget. Men eftersom vingården ligger mot kanten där bergskarmarna möter varandra och i skugga av bergen, och tillsammans med en karg jordmån som påminner om den uppe på bergskammen, blir det ändå en fantastisk egendom för att producera eleganta viner i Bordeaux-stil. Spottswoode är fortfarande familjeägt, av familjen Novak. Grundaren Mary Weber Novak ville pusha för kvinnor inom vinvärlden och egendom har nästan enbart kvinnliga anställda. Från 2000-talet och framåt har de fått 100 poäng för flera av sina viner.

1995 Chateau Mouton Rothschild

Detta vin behöver nog ingen närmre presentation, då Chateau Mouton Rothschild är en av de mest legendariska vingårdarna i världen. Vingården ägs av Baronessan Philippine de Rothschild, en ättling i rakt nedåtstigande led av Baron Nathaniel de Rothschild, som grundade vingården år 1853. Mouton Rothschild är den enda vingård som uppgraderats från andra klassens viner till första klassens (Premier Cru-viner) vilket skedde när klassificeringen reviderades 1973 under mycket kontrovers. Varje år sedan 1924 har olika berömda konstnärer fått i uppdrag att skapa etiketter för vinerna.

1995 Diamond Creek Gravelly Meadow Cabernet Sauvignon

Diamond Creek är en ikonisk producent som var en av de första som började göra vin uppe i bergen i Napa Valley och som lät växtplatsen ge sin karaktär till vinet mer än vinmakningen. Inte nog med att grundarna Al och Boots Brounstein var först med att plantera Cabernet Sauvignon i Napa Valley, de var också de första att, som man länge gjort i Bordeaux, låta de olika vingårdslägena och de olika jordmånerna hållas i sär för att ge vinerna tydligt olika karaktäer. De var också en av de första som namngav vinet efter vingårdarna samt skrev ut druvsorten, Cabernet Sauvignon, på etiketten. Den höga kvaliteten på vinerna resulterade i att Diamond Creek var det första vinet från Napa som kunde säljas för över 100 dollar flaskan. (Vi är för övrigt väldigt stolta och glada att representera Diamond Creek i Sverige, så klicka gärna här för mer information: Viner från Diamond Creek)

1995 Chateau Pavie

Chateau Pavie ligger i Saint-Émilion på den högra stranden i Bordeaux. Jordmånen är sandig, och vinet är lite kraftigare i stilen än en klassisk Bordeaux (lite mer ”Napa” i stilen) med en stor andel Merlot, tillsammans med Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Detta vin var det där deltagarna på provningen hade mest olika åsikter. Det var mångas favorit, medan några tvärtom gav det lägst betyg.

1995 Chateau Leoville-Las Cases ’Grand Vin de Leoville’

Chateau Leoville ligger i Saint-Julien längre söderut på Médoc-halvön. Det är en av de äldsta vinhusen i Médoc och vingården där vinet produceras är den bästa egendomen av Leoville-slotten. Vinet har en stor andel Merlot.

1995 Chateau Montrose

Detta vin ses av något av en ”baby Chateau Latour”. Chateau Montrose är ett vinhus på uppåtgående, efter att bröderna Martin and Olivier Bouygues tog över 2006 och investerat stort. Vingården ligger norr om Pauillac i Saint-Estèphe, vilket är den nordligaste appellationen i Médoc, vilket ger svala och eleganta viner.

Som ett försök till analys av resultatet, var det tydligt inte bara att de amerikanska vinerna var allas favoriter utan även att vinerna med större andel Merlot var de som fick lägst betyg. Det kan bero på deltagarnas personliga smak såklart, men kanske även på att Merlot inte står sig lika starkt över tid utan att dessa viner tappat lite spänst med ålder. Över lag var kvaliteten på samtliga viner fantastisk, men de amerikanska vann antagligen på att de hade någon mer koncentration och frukt.

Efter provningen fick deltagarna njuta av Kent Hammarstens underbara hängmörade biff med skysås som tillagats på sexfotsbuljong i tre dagar samt bönor, örtsmör och vitlöksstinn, gräddig gratäng. Till det serverades passande nog vin från Napa i form av 2019 Darioush Signature Cabernet Sauvignon (finns även den i vårt sortiment: Viner från Darioush).

 

Mer spännande middagar och vinprovningar tillsammans med Studio Nian kommer framöver! Så se till att prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa dessa!