Cassagne et Vitailles

Languedoc-Roussillon, Frankrike

Cassagne et Vitailles har sitt vineri och vingårdar i Terrasses de Larzac i hjärtat av Languedoc. Även om egendomen inte är större än 7 hektar är den mångfacetterad med skiftande jordmån och klimat på ett sätt som avspeglar hela den skiftande regionen mellan Languedoc och Roussillon, där hav möter berg, bördigt kustlandskap möter karga vidder, och där jordmånen skiftar från allt från ren sand till lera och kalksten, och till karg, stenig grusjord på de högst belägna vingårdarna.

Vingården grundades 2015 av barndomsvännerna Matthieu Rollin och Nicolas Steffusatti. De växte upp tillsammans i Montpellier, men efter universitetsstudier i USA flyttade de till Kina för att starta upp ett vinföretag för import av franska viner. Företaget blev väldigt framgångsrikt, men krävde också stora arbetsinsatser. När Matthieus barn skulle börja skolan, valde de därför att flytta tillbaka till Frankrike och satsa på sin stora dröm om en egen vingård där de skulle göra de bästa vinerna i Languedoc.

Matthieus och Nicolas filosofi är att hitta balans i alla delar av vingårdsarbetet och att låta varje del av vingården och de olika jordmånerna tala för sig själva. De försöker att i minsta möjliga mån påverka jordens naturliga cykler och arbetar helt biodynamiskt. Vingårdarna har inga bevattningsanordningar utan man förlitar sig enbart på naturlig regnbevattning. De tar även grisar och får till hjälp för att äta gräset som växer mellan vinstockarna. På detta sätt hålls gräset efter, samtidigt som djurens spillning ger näring till vinstockarna.

De skördar sina druvor betydligt senare än andra vinmakare i regionen, för att få den fulla potentialen ur druvorna. Skörden sker enligt månkalendern och endast på morgonen.

Matthieus och Nicolas strävan efter den perfekta balansen avspeglar sig även på vinernas etiketter med våg-emblemet ”Pesoul & Pendut”.

Viner från Cassagne et Vitailles