Cassagne et Vitailles

Languedoc-Roussillon, Frankrike

Domaine Cassagne et Vitailles vingård ligger i Terrasses de Larzac i hjärtat av Languedoc. Även om egendomen inte är större än 7 hektar är den mångfacetterad med skiftande jordmån och klimat på ett sätt som avspeglar hela den skiftande regionen mellan Languedoc och Roussillon, där hav möter berg, bördigt kustlandskap möter karga vidder, och där jordmånen skiftar från allt från ren sand till lera och kalksten, och till karg, stenig grusjord på de högst belägna vingårdarna.

Vingården grundades 2015 av barndomsvännerna Matthieu Rollin och Nicolas Steffusatti. De växte upp tillsammans i Montpellier, men flyttade efter sin examen till Kina för att starta upp ett företag för vinimport av franska viner. Efter en lång och lyckad tid i Asien flyttade de så tillbaka hem för att fullfölja sin stora dröm att producera de bästa vinerna från sin hemtrakt.

När de hittade egendomen i Terrasses de Larzac kunde de sätta planerna i verket och skapa Cassagne et Vitailles. Vingården ligger på en platå och ger druvorna en behaglig friskhet, samtidigt som den varma sydfranska solen kyls ner av de starka vindarna längst kusten.

Matthieus och Nicolas filosofi är att hitta balans i alla delar av vingårdsarbetet och att låta varje del av vingården och de olika jordmånerna tala för sig själva. De försöker att i minsta möjliga mån påverka jordens naturliga cykler och arbetar helt biodynamiskt. Matthieu och Nicolas tillsätter inget svavel till sina viner då de tycker att det naturliga svavlet räcker, och att vinerna har en fyllighet och koncentration som klarar sig utan.

Deras strävan efter den perfekta balansen avspeglar sig även på vinernas etiketter med våg-emblemet ”Pesoul & Pendut”.