Franck Massard

Katalonien, Spanien

Franck Massard är en mycket uppskattad sommelier från Frankrike, som även har en sommeliermästar-titel i England. Han grundade vingården 2004 med intentionen att producera viner som återspeglar vingårdarna och dess växtplatser. Vingårdarna ligger i Katalonien i distrikten Priorat, Montsant och Terra Alta. Alla vingårdar har samma egenskaper som kargt klimat, hög höjd med skyddade sluttningar, sekelgamla vinstockar och individualitet i de varierande terroirerna. Klimatet är torrt och varmt på sommaren, men med bistra vintrar.

Samtliga druvor är ekologiskt odlade och man jobbar mycket med den biologiska mångfalden genom att olivträd, mandelträd och fruktträd, örter och blommor som t.ex. lavendel får växa tillsammans med vinrankorna och ger kompletterande aromer till vinerna.

Allt arbete på vingårdarna sker för hand och man använder sig bland annat av en uråldrig metod från Amazonas där biokol tillförs till kompost för att ge en bördigare jord. Det finns även egen biodling vid vingårdarna för att hjälpa till med pollineringen.

Viner från Franck Massard