Spanska viner

Våra fantastiska spanska viner och vinmakare

Spanien är ett av de största vinländerna i världen. När det gäller produktionsvolym hamnar landet på tredje plats, efter Italien och Frankrike, men räknat till yta har Spanien faktiskt världens största vinodlingsareal. Det låga skördeuttaget i Spanien, som gör att landet hamnar på en tredje plats trots den stora odlingsarealen, beror dels på att man traditionellt sett planterat vinstockarna glesare än i andra länder, och dels på det extremt torra klimatet med brist på regn, kalla vintrar och mycket varma, torra, somrar. Att konstbevattning numera är tillåtet hjälper bara till viss del, då det kräver dyra investeringar och riskerar att leda till sjunkande grundvattennivåer, utan de viktigaste förutsättningarna för vinodling kommer av hög höjd och skyddande bergskedjor.

Landet har en flertusenårig tradition av vinodling, som började med fenicierna som tog med sig vinstockar till nuvarande Andalusien i södra Spanien på 1100-talet före Kristus. Romarna tog sedan vid och såg till att vinkulturen fick fäste med sin kunskap om både vinodling och vinmakning. Tack vare den starka kulturen överlevde den spanska vinkulturen närmare 800 år av moriskt styre. När vinlusen sedan drog in över Europa på 1800-talet drabbades Frankrike före Spanien, vilket ledde till att många franska vinodlare flyttade till spanska Rioja och tog med sig idén att lagra vin på ekfat. Denna vaniljrika stil kom att bli synonym med spanska viner för många. Efter en guldperiod på 1970-talet och framåt, minskade intresset betydlig och runt början av 2000-talet såg många Spanien som ett omodernt vinland. Men i takt med att fler vinmakare började investera i modernare utrustning och tillverkningsmetoder har kvalitetsnivån gått upp många unga vinmakare har tagit till sig en mer fruktdriven stil på vinerna.

Spanska viner klassificeras utifrån ursprung, där den högsta klassen DOC (Denominación de Origien Calificada, skrivs även DOCa) endast innehas av regionerna Rioja, Priorat och Ribera del Duero. För denna kvalitetsklass gäller stränga regler om druvsorter, avkastning, metoder och lagring. Den näst högsta klassen, DO (Denominación de Origen), omfattar drygt 60-talet områden (appellationer) och har även den strikta krav på geografiskt ursprung, uttag och framställning. Vidare finns beteckningen Vinos de Pago som kan ges till enstaka vingårdar vid ”synnerliga skäl”, såsom att det är viner av mycket hög kvalitet men som görs av andra druvsorter än de som medges i DO och DOC-klassificeringen. Beteckningarna VCIG (Vinos de Calidad Con Indicación Geográfica) och VdlT (Vino de la Tierra) är ursprungsbeteckningar med geografisk benämning där reglerna är mindre strikta och kontrolleras regionalt eller av områden där producenterna själva kommit överens om regler för druvor och tillverkning. Den enklaste klassen, VdM (Vino de Mesa, ”bordsvin”) är viner som inte uppfyller kraven för de högre klasserna eller består av blandningar från flera områden.

Traditionellt sett har man lagt stort fokus på lagringstiden, då tanken varit att vinerna ska vara drickfärdigt när det släpps på marknaden, men detta börjar idag ifrågasättas av många vinmakare som vill kunna erbjuda viner i en modernare stil och möjlighet för kunder att själva lagra vinerna länge.

Spanien är idag ett spännande vinland, inte bara för att vinmakningen genomgår en modernisering och kvalitetshöjning, utan också utifrån den stora variationen med både många inhemska och lokala druvsorter, såsom Tempranillo, Garnacha, Albariño, Verdejo och Xarel-lo, och många klassiska druvsorter som Cabernet Sauvignon och Syrah som odlas med helt olika förutsättningar utifrån det krävande klimatet.

I vårt sortiment har vi några riktiga toppviner från Spanien som görs av våra småskaliga italienska vinmakare i Katalonien, Kastilien-León och Galicien som vi gärna vill berätta mer om. Gemensamt för dem alla är passionen och drivet att skapa viner av högsta kvalitet med respekt för växtplatsen och den traditionella vinmakningen, men med moderna inslag. Se hela vårt utbud av spanska viner i sortimentet här: Vin från Spanien

Viner från Katalonien

Katalonien ligger i den nordöstra delen av Spanien, med Barcelona som största stad. Det är Spaniens DO-tätaste region, med tolv vindistrikt, varav Penedès, Priorat och Terra Alta är de mest kända.

De vanligaste druvsorterna är parellada, macabeo, chardonnay och xarel-lo för vita viner och cava, respektive merlot, cabernet sauvignon, tempranillo, pinot noir och syrah för röda. Det är också här som den absoluta majoriteten (95 procent) av landets cava-produktion finns. Cava-industrin drog igång redan på 1870-talet i regionen och var tidigt inriktad på modern teknik med t.ex. lagring på ståltankar.

Klimatet i Katalonien är ett utpräglat medelhavsklimat, varmt vid kusten med måttlig nederbörd och allt torrare längre inåt land. Jordmånen varierar från en del kalksten i de norra kustområdena till sand i Penedès lågland och krita längre upp på sluttningarna inåt land.

Vindistriktet Terra Alta ligger mitt i mellan Barcelona, Zaragoza och Tarragona. Precis som namnet antyder ligger det högt, cirka 400 meter över havet. Klimatet är torrt och varmt på sommaren, men med bistra vintrar. Det torra klimatet gör att vingårdarna inte påverkas av mögelsjukdomar samt att den hårda vinden i september gör att växtsäsongen får ett behagligt avslut innan den manuella skörden.

I Terra Alta hittar vi vår vinmakare Altavins, som värnar om distriktets vintraditioner och fokuserar på lokala druvor och på att låta jordmånen ge vinet en tydlig karaktär.

Altavins vingårdar har en kalkhaltig stenart och mineralrik jordmån som ger vinerna en naturlig friskhet och mineralitet. Vinmakaren Joan Arrufi Peigs mål är att låta jordmånen tala genom de gamla vinstockarna och i vineriet bara låta påverka vinet med gamla ekfat. Han arbetar främst med inhemska druvsorter såsom Garnatxa, Garnatxa Peluda, Merlot, Syrah och Carignena, respektive Garnatxa Blanca, Chardonnay och Sauvignon Blanc för de vita vinerna.

Läs mer om vinmakaren här: Altavins

Se alla viner från Altavins i vårt sortiment här: Viner från Altavins

Läs även vårt resereportage från vårt senaste besök på vingården här: På besök i Terra Alta

I Terra Alta, samt i distrikten Priorat och Montsant i Katalonien hittar vi även vinmakaren Franck Massard. Franck Massard är en välkänd sommelier från Frankrike, som grundade vingården 2004 med intentionen att producera viner som återspeglar vingårdarna och dess växtplatser. Under namnet Clos Salanca driver Franck Massard även ett ambitiöst vinprojekt tillsammans med David Forer som fokuserar på att producera eleganta viner på gamla vingårdar på karga vinmarker i Priorat.

Läs mer om vinmakaren här: Franck Massard och Clos Salanca

Se alla viner från Altavins i vårt sortiment här: Viner från Franck Massard

Vinmakaren Maset har producerat vin i Penedès i Katalonien ända sedan 1770-talet, och idag producerar man en mängd olika viner, såväl mousserande som stilla.

Masets vingårdar är helt ekologiskt kultiverade och all cava framställs enligt den traditionella champagne-metoden och med stor respekt för den lokala traditionen.

Läs mer om vinmakaren här: Maset

Se alla viner från Maset i vårt sortiment här: Viner från Maset

Viner från Kastilien-León

Kastilien-León (Castilla y León) i nordöstra Spanien, på gränsen till Portugal, är Spaniens geografiskt största region. Regionen ligger till största delen på en högplatå runt staden Valladolid och floden Duero. De mest kända vindistrikten, såsom Ribera del Duero, ligger längs med Duero-floden. Här produceras främst kraftfulla röda viner på druvsorten Tempranillo (eller Tinto Fino som den benämns lokalt).

Regionen har ett tufft kontinentalt klimat med bistra vintrar och heta somrar. Den starka solen och den stora temperaturskillnad mellan dag och natt ger bra förutsättningar för att skapa kvalitetsviner, men gör också att det är stor risk för frost på våren, eller att torkan förstör skörden.

Jordmånen består i första hand av sand och lera vid flodbankerna och lera, märgel och kalksten på de lägre sluttningarna. De högre sluttningarna består av kalksten och märgel, och topparna består av kalksten och krita.

Ribera del Duero är ett av de vindistrikt som leder moderniseringen av spanska viner, vilket tillsammans med de gamla vinstockarna ger eleganta, sträva och fylliga viner. Distriktet fick den högsta kvalitetsstatusen DOC 1982 och har stort fokus på lagringstider med olika kvalitetsbenämningar för Crianza (minst 12 månaders fatlagring), Reserva (minst 12 månader fatlagring och minst 24 månader på flaska) respektive Gran Reserva (minst 24 månaders fatlagring och minst 36 månader på flaska).

I Ribera del Duero hitar vi våra två vinmakare Dominio de Atauta och La Celestina.

Dominio de Atauta startades år 2002, då man köpte utvalda äldre vingårdar i det högt belägna området runt byn Atauta i östra Ribera del Duero, vilket är ett av de få områden i världen som inte drabbats av vinlusen Phylloxera. Samtliga äldre vingårdar är därför o-ympade med de gamla vinrankorna intakta och inte omplanterade med den amerikanska rotstock vi ser i övriga världen. Vinrankorna dateras vara upp emot 160 år gamla.

Druvorna från de 25 olika mikro-vingårdarna vinifieras separat och blandas till sju olika viner med tydlig skillnad på vinerna efter druvornas växtplats.

Läs mer om vinmakaren här: Dominio de Atauta

Se alla viner från Altavins i vårt sortiment här: Viner från Dominio de Atauta

Läs även vårt resereportage från vårt senaste besök på vingården här: Vinresa i Ribera del Duero

La Celestina är ett separat vinmärke från vinmakaren Dominio de Atauta, då man ville göra ett vin i mer klassisk Ribera del Duero-stil.

För vinerna under La Celestina arbetar man med druvor från de svala vingårdarna i Atauta tillsamman med druvor från de mer västliga områdena som ger mer fruktighet och kraft.

Läs mer om vinmakaren här: La Celestina

Se alla viner från La Celestina i vårt sortiment här: Viner från La Celestina

Viner från Galicien

Galicien ligger i Spaniens nordvästra hörn, med gräns mot Portugal i söder och mot Atlanten i väster. Klimatet är starkt påverkat av närheten till Atlanten med havsvindar, rikligt med regn och sol, och en karg jordmån med mycket inslag av granit. Regionen kallas ibland för det ”gröna Spanien” och påminner mycket om Portugals nordliga region Vinho Verde.

Regionen är känd för sina friska vita viner på druvsorter som Albariño och Godello, men längre inåt landet där klimatet blir varmare och torrare görs även röda viner på druvan Mencía.

Regionen har två huvudsakliga distrikt, Rias Baixas och Ribeiro samt det lite mindre uppstickardistriktet Monterrei. I Rias Baixas hittar vi vår vinmakare Viña Nora, som fokuserar på att göra vin på druvan Albariño.

Bodega Viña Noras vingårdar ligger på bergssidorna längs med floden Miño i södra delarna av Rías Baixas i Galicien. De varma somrarna ger fin mognad till druvorna och närheten till floden och Atlanten ger en naturlig friskhet och mineralitet till vinerna. Jordmånen består av stora delar granit och större stenar som gör att rötterna måste kämpa sig djupt ner för att hitta vatten och energi, vilket ger druvorna en naturlig syra.

Vinmakaren Alexia Luca de Tena fokuserar på att göra rena eleganta viner där druvans växtplats får visa sin tydliga karaktär. I vineriet arbetar hon därför helt naturligt med jäst från vingårdarna och jäsning på ståltank eller gamla ekfat.

Läs mer om vinmakaren här: Viña Nora

Se alla viner från Viña Nora i vårt sortiment här: Viner från Viña Nora

Monterrei är kanske det minst kända av Galiciens DO, men det är ett distrikt på stark frammarsch som producerar både friska, fruktiga vita viner på druvan Godello, och pigga röda viner på Mencíadruvan. Här hittar vi vår vinmakare Pazos del Rey.

Bodega Pazos del Rey grundades 1965 och ingick då i det lokala kooperativet. Dagens ägare tog över 2007 och med vinmakaren Alexia Luca de Tena i spetsen inledde man ett omfattande arbete i vingårdarna för att höja kvaliteten och producera eleganta viner med struktur och personlighet. Vingårdarna ligger i Monterrei i södra delen av Galicien, nära gränsen till Portugal. Jordmånen är karg, med sandiga lerjordar med höga halter schist.

Läs mer om vinmakaren här: Pazos del Rey

Se alla viner från Pazos del Rey i vårt sortiment här: Viner från Pazos del Rey