Amerikanska viner

Våra fantastiska amerikanska viner och vinmakare

USA är den fjärde största vinproducenten i världen, näst efter Frankrike, Italien och Spanien. 90 procent av allt amerikanskt vin kommer från Kalifornien, men Pacific Northwest med Oregon och Washington State är en vinregion på stark frammarsch i nordväst.

USA har en lång tradition av vinodling, som började redan med vikingarna, men som tog fart med de europeiska nybyggarna som immigrerade till landet under 1500-talet och som hade med sig sticklingar som de planterade. Kvaliteten på de viner som man lyckades producera lämnade dock ganska mycket att önska. Under första halvan av 1900-talet upphörde dessutom nästan all vinproduktion på grund av alkoholförbudet, den stora depressionen och andra världskriget. Det var först därefter som vinproduktionen startade igen på allvar och långsamt kunde börja bygga upp ett bättre internationellt rykte.

Idag görs några av världens bästa viner i USA och det finns en tydlig trend att vinerna blir lättare och elegantare, med lite lägre alkoholhalt och större friskhet. Den enskilt största händelse som satt de amerikanska vinerna på den internationella vinkartan var ”The Paris Tasting” – Steven Spurriers legendariska provning 1976 (som det till och med gjorts en film om) – då de kaliforniska vinerna sopade mattan med de exklusiva franska vinerna vid en blindprovning med en fransk jury.

USA har inget klassificeringssystem som bestämmer vilka specifika druvor eller tillverkningsprocesser som vinmakaren ska använda inom ett visst område, utan använde länge bara State och County som beteckning för sina viner. Först 1980 fick USA ett system för kontrollerad ursprungsbeteckning – American Viticultural Area, AVA. Systemet baserar sig på geografiska och klimatmässiga grunder och 85 procent av druvorna till ett AVA-vin måste komma från just det område som etiketten specificerar, men det garanterar ingen kvalitetsstandard. För att få använda beteckningen Single Vineyard krävs att minst 95 procent av druvorna kommer från en enskild vingård. Däremot är det lag på att information om druvsorten, området och producenten ska anges på etiketten.

I vårt sortiment har vi några riktiga toppviner från USA som görs av våra småskaliga amerikanska vinmakare i Kalifornien och Oregon, som vi gärna vill berätta mer om. Gemensamt för dem alla är passionen och drivet att skapa viner av högsta kvalitet med respekt för växtplatsen och den traditionella vinmakningen, men med moderna inslag. Se hela vårt utbud av amerikanska viner i sortimentet här: Vin från USA

Viner från Kalifornien

Kalifornien kallas ofta ”The Wine State” och har en vinodlingsareal på över 200 000 hektar. Härifrån kommer 90 procent av allt amerikanskt vin, varav de flesta är endruvsviner. Geografiskt delas Kalifornien upp i fem större regioner: North Coast (med distrikt som Mendocino, Sonoma och Napa), Central Coast (med distrikten som Santa Cruz och Santa Maria Valley), South Coast, Central Valley, och Sierra Foothills. De vanligaste druvsorterna är Chardonnay, som oftast ekfatslagras, och Cabernet Sauvignon och Zinfandel, men druvsorter som Chenin Blanc, Sauvignon Blanc och Pinot Noir är på frammarsch. Merlot-druvan som tappade stort i popularitet efter sågningen i filmen Sideways är också på väg tillbaka.

Kalifornien har ett medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar, även om det varierar mellan olika delar i regionen beroende på samspelet mellan Stilla havet och de två bergskedjor som löper parallellt med kusten. När luften i de inre dalarna under dagen värms upp och stiger, sugs de svala dimmorna in från havet. Därför kan temperaturerna i de södra delarna vara betydligt lägre än i norr. Vingårdens läge på bergssidor respektive nere i dalen påverkar också klimatet mycket, både på grund av altituden och på grund av dimman som lägger sig som ett täcke över bergssidorna på eftermiddagen.

Den ikoniska producenten Diamond Creek var en av de första som började göra vin uppe i bergen i Napa Valley.

Diamond Creek grundades 1968 av Al och Boots Brounstein, vars stora passion var de klassiska vinerna från Bourgogne och Bordeaux. De valde därför att plantera de klassiska Bordeaux-druvorna, och blev därmed först att plantera Cabernet Sauvignon i Napa Valley. De blev också de första att börja göra vin uppe i bergen i Diamond Mountain, istället för nere i dalen bland alla andra vingårdar där det var varmare och enklare att odla. De var också först med att låta växtplatsen ge sin karaktär till vinet mer än vinmakningen, med sina tre vingårdar med väldigt olika och distinkta jordmåner och mikroklimat.

Efter att Al och Boots Brounstein båda gått bort, såldes vineriet 2019 till familjen Rouzaud, som bland annat äger champagnehuset Louis Roederer, och som fortsätter att driva vineriet i Als och Boots anda.

Läs mer om vinmakaren här: Diamond Creek

Se alla viner från Diamond Creek i vårt sortiment här: Viner från Diamond Creek

Läs även vårt resereportage från vårt senaste besök på vingården här: Vinresa i Kalifornien

Även vinproducenten Brick & Mortar har valt vingårdar belägna uppe på bergskammar Napa samt i Sonoma och Mendocia.

Brick & Mortar grundades 2011 och drivs av Matt Iaconis och hans fru Alexis, som båda har lång erfarenhet från vin- och restaurangvärlden med sommelier- och vinmakarutbildningar. Deras vision är att göra premium-viner på druvorna Pinot Noir och Chardonnay från vingårdar med höga lägen på bergssluttningar runt om i North Coast. Med dessa svala vingårdar blir vinerna eleganta och med fin struktur och balans mellan fruktighet, syra och ekfat.

Matt och Alexis har också ett uttalat fokus på att bekämpa miljöpåverkan och klimatförändring. Alla deras vingårdar odlas organiskt och biodynamiskt, med målet att få fram den bästa frukten med minsta möjliga påverkan på miljön.

Läs mer om vinmakaren här: Brick & Mortar

Se alla viner från Brick & Mortar i vårt sortiment här: Viner från Brick & Mortar

Läs även vårt resereportage från vårt senaste besök på vingården här: Vinresa i Kalifornien

Vårt senaste nytillskott i sortimentet, Darioush, har sina odlingar lite längre söderut i Napa.

Darioush grundades 1997 av Darioush Khaledi med rötter från sydvästra Iran. Redan som liten fick han vara med när hans pappa tillverkade vin på gården, men efter revolutionen på 1970-talet emmigrerade Darioush till Kalifornien. Vinintresset höll dock i sig, och Darioush är en mycket stor vinsamlare, som när han hittade det rätta stället i Napa Valley också kunder förverkliga sin dröm att göra eget vin.

Läs mer om vinmakaren här: Darioush

Se alla viner från Darioush i vårt sortiment här: Viner från Darioush

Roams grundare Mario Sculatti är uppvuxen mitt i Napa Valley och har alltid drömt om att producera sitt eget vin. 2012 började han hyra en liten vingård i Yountville, där han började experimentera med vad som sedan skulle bli hans första vin. År 2015 släppte han det första vinet från Sleeping Lady Vineyard och året efter, 2016, släppte han sitt andra vin som han producerar på druvor från Xaga Vineyard i St Helena.

Filosofin är att producera klassiska Napa-viner med kraft och intensitet balanserat med traditionella viner från Europa.

Läs mer om vinmakaren här: Roam

Se alla viner från Roam i vårt sortiment här: Viner från Roam

Lite längre söderut, i Lodi i centrala Kaliforninen, håller vinmakaren Peirano till.

Peirano är ett litet familjeägt vineri med gamla anor. Peiranos historia som amerikanska vinmakare startade redan år 1879 när Giacomo Peirano emigrerade från Genoa i Italien till San Francisco. Giacomo var tidigare druvodlare i Italien och efter att ha köpt land i Lodi, började Giacomo plantera medhavda sticklingar av italiensk Zinfandel som han hade med sig.

När Lance Randolphe, som är fjärde generationen Peirano, tog över vineriet 1992 började han fokusera på att göra eleganta viner uteslutande från de egna vingårdarna där han kunde kontrollera kvaliteten på bästa sätt. Fortfarande används dock mycket av den gamla teknik som härstammar ända från Giacomo Peiranos tid.

Läs mer om vinmakaren här: Peirano

I vårt sortiment har vi vinerna Peirano Old Vine Zinfandel, Peirano Cabernet Sauvignon och Peirano Chardonnay, se alla viner här: Viner från Peirano

Lompoc ligger i Santa Barbara County och samlar många vinmakare med odlingar runt om i vad som brukar kallas ”The Wine Ghetto”. Här har t.ex. våra vinmakare Holus Bolus och Flying Goat Cellars sina vinerier.

Holus Bolus / The Joy Fantastic drivs av Peter Hunken och hans fru Amy Christine. Peter började göra sina egna viner 2003 under namnet Hocus Bolus för att 2005 utöka sin portfölj med vinet Hocus Pocus. 2004 träffades Amy och Peter och började driva vineriet tillsammans i Lompoc och skapa fler viner under olika namn såsom Genuine Risk och Holus Bolus Franc de Pied, med druvor från noggrant utvalda vingårdsägare. Från och med 2014 producerar Amy och Peter även viner under namnet The Joy Fantastic, som är viner gjorda på druvor från deras egna vingårdar i Santa Rita Hills.

Peter och Amy gör i princip allt arbete själva, både med vingårdsarbetet och vinmakningen, och alla viner som de skapar, både med egna druvor eller på druvor som de köper in, har en elegant europeisk stil.

Läs mer om vinmakaren här: Holus Bolus

I vårt sortiment har vi flera årgångar och varianter av The Joy Fantastic Pinot Noir och The Joy Fantastic Chardonnay samt Holus Bolus Franc de Pied Syrah, Genuine Risk Cabernet Blend och Hocus Pocus Syrah, se alla viner här: Viner från Holus Bolus / The Joy Fantastic

Se även gärna Instagram-kontot Amy’s Tasting Room Diaries som ger en humoristisk inblick i Peter och Amys vinmakarliv!

Flying Goat Cellars, som grundades år 2000 av Norman Yost, gör även de helt magiska Pinot Noir-viner och mousserande viner i Lompoc. Norman Yost har arbetat som vinmakare i över 40 år runt om i världen, men de senaste tjugo åren i Santa Barbara, då han utvecklat sin vinmakarteknik för svalare klimat.

Som egen vinmakare i Flying Goat Cellars har Norman Yost kunnat leva ut sin passion för Pinot Noir fullt ut, vilket verkligen märks i de fantastiska vinerna, som har en lätt kalifornisk stil, men med mycket influenser från Frankrike och Bourgogne.

Läs mer om vinmakaren här: Flying Goat Cellars

Se alla viner från Flying Goat Cellars i vårt sortiment här: Viner från Flying Goat Cellars

Läs även vårt resereportage från när vi träffade Norm hos Flying Goat Cellars här: Vinresa i Kalifornien

Soil & Soul grundades av de två svenska goda vännerna, Kalifornien-älskarna och riktiga vinlegenderna Kurt-Inge Eklund och Michel Jamais. Efter många års vänskap och gemensamt vinintresse bestämde de sig för att göra vin tillsammans på druvor som de köper in från sina favorit-producenter i Kalifornien.

Soil & Souls traditionella välgjorda viner av högsta kvalitet från Kalifornien görs i en mycket begränsad upplaga som uteslutande kommer till den svenska marknaden.

Läs mer om vinmakaren här: Soil & Soul

Se alla viner från Soil & Soul i vårt sortiment här: Viner från Soil & Soul

Viner från Oregon

Pacific Northwest är en sammanfattande benämning för Washington State och Oregon. Washington är efter Kalifornien den näst största producenten av kvalitetsvin som Merlot, Cabernet Sauvignon och Chardonnay, medan Oregon främst har byggt sitt rykte på den svårodlade druvan Pinot Noir.

Oregon har tre större vinområden, Willamette Valley, Umpqua Valley och Rogue Valley. Här finns totalt 16 AVA (ursprungs-beteckningen American Viticultural Areas). Klimatet är svalt och fuktigt i norr, men blir varmare och mindre regnigt längre söderut. Regnet faller främst mellan oktober och april, vilket kan leda till röta och sämre druvkvalitet under år då skörden är sen.

I Willamette Valley finns två tredjedelar av regionens vinproducenter (över 700 stycken). Området följer Willamette River från Columbia River nära Portland hela vägen ner till Eugene. I väst skyddar Coast Range Mountains området från den kalla vinden och regnet från Stila havet, och i öst skyddar Cascade Range på motsvarande sätt från det torra ökenklimatet i östra Oregon. Klimatet blir därför väldigt behagligt med en lång växtsäsong med varma somrar med svala nätter och milda höstar och vårar. Jordmånen är av vulkaniskt ursprung och mycket järnrik.

Willamette Valley är berömt för sina viner av Pinot Noir i burgundisk stil och för sina vita viner av Chardonnay och Pinot Gris.

Våra vinmakare Kelley Fox och Rose & Arrow håller båda till just i Willamette Valley, där de producerar fantastiska Pinot Noir-viner.

Kelley Fox grundades 2007 av Kelley själv och hennes far, efter att ha arbetat länge med vinmakning på olika vinerier runtom i Oregon. Kelley Fox köper in druvor enbart från de bästa vingårdarna i området och det är viktigt för henne att särarten från Oregon reflekteras i vinerna. Hon arbetar enbart med den naturliga jästen och med ett biodynamiskt arbetssätt där hon gör nästan allt arbete själv för hand. De viner Kelley Fox producerar är traditionella Pinot Noir- och Chardonnay-viner med en europeisk elegans och struktur.

Läs mer om vinmakaren här: Kelley Fox

I vårt sortiment har vi flera årgångar och varianter av Pinot Noir samt specialvinet Willamette Blanc, se alla viner här: Viner från Kelley Fox

Rose & Arrow är ett exceptionellt projekt med kompetens i världsklass inbladat med målet att göra extremt eleganta, burgundiska Pinot Noir-viner i Willamette. Med i teamet finns Louis Michel Liger-Belair från den legendariska producenten Domaine du Comte Liger-Belair, den världskända terroir-konsulten Pedro Parra och den lokala vinmakaren Felipe Ramirez, samt de svenska delägarna Harald och Jeanette Mix.

Läs mer om vinmakaren här: Rose & Arrow

Se hela vårt sortiment av Pinot Noir från Rose & Arrow här: Viner från Rose & Arrow

I Walla Walla Valley på Oregonsidan hittar vi vinmakaren Christoph Barons vingårdar där han producerar viner under namnen Cayuse och Horsepower.

Christophe Baron, som växte upp på familjens egendom i Champagne, reste efter sin vinmakar-utbildning runt jorden för att se och uppleva vinproduktion i olika delar av världen. År 1997 hittade han den gamla flodbädden i The Rocks District i Walla Walla Valley på Oregonsidan och planterade sina första vinrankor. Han gav vingården namnet Cayuse efter den gamla amerikanska stam som härleds från Cailloux, vilket betyder sten.

Under namnet Horsepower producerar Christophe Baron viner på ytterligare en vingård i Walla Walla Valley, som en hyllning till det traditionella vingårds-arbetet och till sin familjehistoria.

Läs mer om vinmakaren här: Cauyse / Horsepower

Se alla viner från Christoph Baron i vårt sortiment här: Viner från Cauyse / Horsepower