Franska viner

Våra fantastiska franska viner och vinmakare

För de allra flesta är nog Frankrike världens främsta vinland, med alla sina prestigefulla viner och den långa hantverkstraditionen. Även om många andra länder konkurrerar allt starkare, är Frankrike fortfarande den främsta representanten för den klassiska vinvärlden. I stort sett samtliga berömda vintyper har sitt ursprung i Frankrike, och inget annat land har samma bredd av toppviner med allt från världens mest berömda mousserande till vita och röda viner.

De franska appellationslagarna har också stått modell för Europas ursprungssystem för vin, där viner övergripande delas in i två kategorier: bordsvin respektive kvalitetsvin. Bordsvin delas i sin tur in i två klasser: Indication Géographique Protégée (tidigare benämnt Vin de Pays, VdP) och Vin de France, där den högre kvalitetsnivån Indication Géographique Protégée (IGP) har krav på visst geografiskt ursprung, druvsorter och alkoholhalt. Kvalitetsviner klassificeras numera med benämningen Appellation d´Origine Protégée (AOP), men benämndes tidigare AOC eller AC (Appellation d’Origine Contrôlée). För att ett vin ska få denna högsta kvalitetsklass ställs hårda krav på geografiskt ursprung, tillåtna druvsorter, uttag och framställning. Ju mer geografiskt begränsat ett område är desto strängare brukar kraven vara, och därmed oftast vinkvaliteten högre.

I vårt sortiment har vi några riktiga guldklimpar från Frankrike som görs av våra passionerade, familjeägda vinmakare i Bordeaux, Bourgogne, Languedoc-Roussillon, Rhône, Loire, Champagne, Provence, Bergerac och Gascogne som vi gärna vill berätta mer om. Gemensamt för dem alla är det brinnande engagemanget och drivet att skapa viner av högsta kvalitet med respekt för växtplatsen och den traditionella vinmakningen, men med moderna inslag. Se hela vårt utbud av franska viner i sortimentet här: Vin från Frankrike

Viner från Bordeaux

Bordeaux ligger i sydvästra Frankrike och är en av världens mest kända vinregioner. Grunden lades redan av romarna som gav regionen namnet Burdigala och gjorde den charmiga lilla staden Saint-Emilion till sitt vincentrum. När regionen blev engelsk mellan åren 1152 och 1453 växte Bordeaux till en viktig hamn och handelsplats, som även lade grunden till engelsmännens intresse för röda Bordeaux-viner. Just röda viner är dominerande för regionen, med klassiska druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc, men det görs även vitt vin såsom de kända ädelrötade varianterna från Sauternes.

Bordeaux kan delas in i tre områden: den vänstra respektive högra flodbanken samt området mellan flodbankerna. På den vänstra flodbanken består jordmånen främst av sten- och sandjord, vilket passar utmärkt för den långsamt mognande Cabernet Sauvignon-druvan. Det är här, i Haut Médoc, som de sex kommunappellationerna som gjort château-begreppet och Bordeaux världsberömt ligger (St-Estèphe, Pauillac, St-Julien, Listrac, Moulis och Margaux). På den högra flodbanken är sandjorden mer uppblandad med kalkhaltig lera. Här odlas alla de klassiska druvorna, dvs förutom Cabernet Sauvignon främst Merlot, Cabernet Franc och Semillon. På området mellan flodbankerna (Entre-deux-Mers) tillåter AC-klassificeringen odling av endast vitt vin.

På den högra flodbanken, i området Fronsac, har vinmakarna Dany och Michel Rolland sina vingårdar.

Dany och Michel Rolland är sedan decennier världens mest kända ”Flying Winemakers” som bistår med sin kunskap till många av de absolut bästa producenterna runt om i världen, för att tillsammans skapa några av världens bästa viner. Château Fontenil är deras egna egendom där de bor och producerar små volymer av sitt eget vin från mer än 60 år gamla vingårdar i Fronsac. Vingården har blivit deras hjärtebarn där de tillsammans med sina medarbetare får leva ut sin kreativitet och sitt fulla register från vingårdsarbete till vinmakning.

Fronsac är inte ett av de allra noblaste områdena i Bordeaux, men med dessa personer bakom och de fantastiska gamla vingårdarna producerar familjen Rolland helt magiska viner.

Läs mer om vinmakaren här: Château Fontenil

I vårt sortiment har vi flera årgångar och varianter av Château Fontenil, Defi de Fontenil och Le Blanc de Fontenil, se alla viner här: Viner från Château Fontenil

I Bordeaux hittar vi även vinmakaren Chateau Croix de Labrie som har en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Den mytomspunna egendomen ligger i hjärtat av Saint Emilion i Bordeaux och har en jordmån bestående av kalksten och lera som ger mycket fina förutsättningar för att skapa utsökta Bordeaux-viner på druvsorterna Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon.

Sedan 2013 drivs vineriet av Axelle och Pierre Courdurié. Axelle är en mycket begåvad vinmakare som producerar viner med sällsynt elegans och finess.

Läs mer om vinmakaren här: Chateau Croix de Labrie

I vårt sortiment har vi flera varianter av Camille de Labrie, Stella Solare, Les Hauts de Labrie och Chateau Croix de Labrie Grand Cru, se alla viner här: Viner från Chateau Croix de Labrie

Viner från Bourgogne

Bourgogne ligger i östra Frankrike och är känt för att producera några av världens mest prestigefulla röda viner av druvsorten Pinot Noir och vita viner på Chardonnay. Utöver dessa druvor odlas även druvor som Gamay, Aligoté och Sauvignon Blanc. Bourgogne har en lång vinhistoria, där den katolska kyrkan spelat huvudrollen för utvecklingen. Det var munkarna som på allvar utvecklade vinodlingen genom att experimentera utifrån jordmånen och klimatet, och som började klassificera de bästa vinplatserna, s.k. ”crus”.

Bourgogne är uppdelat på områdena, Chablis, Côte d’Or (Côte de Nuits och Côte de Beaune), Côte Chalonnais, Mâconnais och Beaujolais.  Dessa vinområden består sedan av ett flertal appellationer, där de bästa vingårdarna har blivit officiellt rankade som antingen Grand Cru (högsta kvaliteten) eller som Premier Cru.  Därutöver finns här även några allmänna appellationer, såsom t.ex. Bourgogne AOP och Bourgogne Aligoté AOP.

Jämfört med Bordeaux så är somrarna både kortare och mer varierande, och vintrarna är kallare, vilket gör att vinerna, framför allt de röda, varierar mycket med årgångarna.

Domaine Cheveau är ett litet familjeägt vineri som drivs av tredje generationen vinmakare; Nicolas Cheveau, hans bror Julien och fru Aurelie. Vingården ligger i utkanten av byn Pouilly i hjärtat av appellationen Pouilly-Fuissé i södra Bourgogne och har den klassiska kalkstensjorden för att producera storslagna burgundiska Chardonnay-viner.

Alla druvor skördas för hand, och odlingen sker med stor respekt för miljön helt utan kemikalier.

Läs mer om vinmakaren här: Domaine Cheveau

I vårt sortiment har vi flera Bourgogne Blanc-viner från Domaine Cheveau varav två Premier Cruer, se alla viner här: Viner från Domaine Cheveau

Domaine René Cacheux & Fils drivs idag av Gérald Cacheux, som är fjärde generationen vinmakare på familjens vingårdar vid byn Vosne-Romanée.

Det stora arbetet sker i vingården där mycket noggrann beskärning ger vinrankorna fin ventilation för att kunna undvika mögelsjukdomar. Vinerna är klassiska med fina silkiga toner och en lång frisk balanserad syra.

Läs mer om vinmakaren här: Domaine René Cacheux & Fils

I vårt sortiment har vi vinerna Vosne-Romanée 1er Cru Les Suchots, Vosne-Romanée och Bourgogne Aligoté, se alla viner här: Viner från Domaine René Cacheux & Fils

Domaine des Chaumes drivs av Céline och Romain Poullet, som är tredje generationen vinmakare på egendomen i Maligny i östra Chablis.

De äger 11 hektar vinmark som är miljöcertifierat enligt den högsta franska statliga nivån HVE (High Enviromental Value). Det betyder att arbetet sker med respekt och hållbarhet för såväl jordmånen på vingårdarna som naturen och miljön runt om, vilket också ger bättre druvor.

Läs mer om vinmakaren här: Domaine des Chaumes

I vårt sortiment har vi flera årgångar och varianter av Chablis, se alla viner här: Viner från Domaine des Chaumes

Domaine de Givry består av en gammal monopolvingård, Les Riames, som drivs av den tidigare bankmannen François Givry. Under tio års tid försökte han köpa vinmark i Bourgogne, men bönderna i Bourgogne var skeptiska mot en bankman från Paris som inte hade någon koppling till området. När finanskrisen kom 2008 drabbades dock vinförsäljningen hårt och i samband med det fick François äntligen köpa gamla fina vingårdar i Auxey-Duresses. I köpet ingick den gamla monopolvingården Les Riames, som med sitt unika läge och kvalitet skulle bli kronjuvelen bland hans viner, hjälp av den välkända vinmakaren Madame Anne-Claude Leflaive.

Läs mer om vinmakaren här: Domaine de Givry

I vårt sortiment har vi flera varianter av Auxey-Duresses Les Riames, se alla viner här: Viner från Domaine de Givry

Régis & Sylvain drivs visserligen från Marseille, men de viner de två kusinerna Régis och Sylvain producerar görs på druvor de köper in från odlare främst i Bourgogne, Loire och Rhônedalen.

Régis och Sylvain startade sin egen verksamhet 2017, med filosofin att producera rena och balanserade kvalitetsviner med respekt för terroiren men som ändå är moderat prissatta för att möta behovet av en ny generation moderna vindrickare.

Läs mer om vinmakaren här: Régis & Sylvain

I vårt sortiment har vi både Bourgogne Rouge och Bourgogne Blanc samt vinerna Muscadet Sèvre et Maine ”L’Huître” och Sauvignon Blanc de Loire ”La Rascasse”, se alla viner här: Viner från Régis & Sylvain

Viner från Champagne

Vinregionen Champagne behöver nog ingen närmare beskrivning, det är nog världens mest kända vinområde. Merparten av vinproduktionen här består av just champagne, dvs mousserande vin tillverkat enligt champagnemetoden. Klassisk champagne är gjord på en blandning av tre druvor, dels de två blå druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier, och dels den gröna Chardonnay. Därutöver, även om dom är ovanliga, så är även de gröna druvsorterna Arbane Blanc, Petit Meslier, Pinot Blanc och Pinot Gris tillåtna.

Det som gör att vinet i Champagne är speciellt lämpat för mousserande vin är klimatet och jordmånen. Utmärkande för vinet champagne är mycket hög syra pga det kalla och regniga klimatet. Det ogynnsamma klimatet gör dock att storleken på skörden varierar stort från år till år och att det inte är ovanligt att skörden kan frysa bort.

Champagne är den enda av Frankrikes vinregioner som bara har en appellation. Däremot görs champagne i olika typer, som klassisk champagne, årgångschampagne, vingårdschampagne, rosé, Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Cuvée de Prestige, Coteaux Champenois AOC, Rosé des Riceys AOC. Vidare delas champagne in i olika söthetsgrader (brut) och ofta anges det om vinet kommer från en Grand Cru- eller Premier Cru-vingård.

Vår vinmakare Frerejean Frères vingårdar ligger alla i Côte de Blanc.

Frerejean Frères drivs av de tre bröderna Guillaume, Richard och Rodolphe Frerejean-Taittinger, som tidigare var en av de fem familjer som ägde champagnehuset Taittinger.

År 2005 sålde de sin del i Taittinger och köpte upp gamla Grand Cru- och Premier Cru-vingårdar i Avize, Oger, Cramant, Le Mesnil och Grauves i Côte de Blanc för att starta sitt eget champagnehus istället.

Familjen Frerejean var ursprungligen kanon-byggare åt bland annat Napoleon. Av den anledningen återfinns kanonerna i familjens emblem, och namnen på utvalda viner har kopplingar till Napoleon med familjens godkännande.

Läs mer om vinmakaren här: Frerejean Frères

Vårt sortiment från Frerejean Frères är omfattande med en mängd varianter av Blanc de Blancs, Blanc de Blancs Grand Cru, Cuvée des Hussards, Rosé Premier Cru och Brut Premier Cru, se alla viner här: Viner från Frerejean Frères

Champagnehuset HATT et SÖNER är grundat av den franska vinodlarfamiljen Vallois, som planterade sin första vinranka i Champagne 1865, och den svenska vinhandlarfamiljen Ruscon.

Namnet HATT i HATT et SÖNER kommer från de hattfabriker som familjen Ruscon ägde under 1800-talet. Namnet SÖNER kommer av att det är tre generationer från familjen Ruscon sedan Joseph Ruscon upptäckte vinodlarfamiljen Vallois champagne. Företagets nuvarande VD, Kristofer Ruscon, är barnbarn till Joseph och har skapat champagnehuset tillsammans med ett antal svenska investerare och vinmakaren Céline Vallois, som är Francois dotter.

Vinproduktionen ligger i Bergères-lès-Vertus i södra Champagne, och alla druvor kommer uteslutande från Grand Cru och Premiere Cru vingårdar i Côte des Blancs.

Läs mer om vinmakaren här: HATT et SÖNER

Vårt sortiment från HATT et SÖNER är omfattande med en mängd varianter av Blanc de Blancs Premier Cru som Omnes, Dignitas, Les Matines, Quattor, Rosé och Les Chétillons, se alla viner här: Viner från HATT et SÖNER

Viner från Rhône

Rhône ligger i sydöstra Frankrike och sträcker sig längs med Rhônefloden från Vienne till Avignon. Regionen är uppdelad i en mindre del i norr och en betydligt större del i söder. Klimatet och odlingsförhållandena skiljer sig markant år mellan de två distrikten. I norra Rhônedalen råder inlandsklimat med milda och blöta vintrar och varma somrar. I södra Rhônedalen råder däremot medelhavsklimat med mycket milda vintrar och heta somrar, där det är vanligt förekommande att häftiga oväder drar in. Jordmånen i norra Rhônedalen domineras av granit och skiffer, medan den södra delen har stor variation med stenig och mager jord på höjderna och mer lerigt nere på de lägre delarna.

De viner som produceras skiljer sig därför också markant mellan de två distrikten. I norra Rhônedalen är Syrah den dominerande druvan och vinerna som produceras är kraftfulla och mustiga. De mest berömda vinerna är de från Côte Rôtie och Hermitage. Syrah är den enda tillåtna blå druvan, men för de få vita viner som produceras tillåts fler druvsorter, såsom Viognier, Roussanne och Marsanne. I södra Rhône är Grenache den mest odlade druvan, men den blandas ofta med flera andra druvor. (Châteauneuf-du-Pape, som är södra Rhônes mest kända rödvin, får t.ex. innehålla 13 olika druvsorter, både röda och vita).

Av våra vinmakare har Benoît Roseau och Domaine Burgaud sina vingårdar i norra Rhônedalen, medan Domaine Saint-Etienne och Domaine Fontchêne har sina vingårdar i den södra delen.

Benoît Roseau är uppväxt i norra Rhônedalen och har arbetat med vinframställning i hela sitt liv. Omkring 2010 började Benoît både köpa och hyra vinmark i olika område i norra delen av Rhônedalen, och började producera sina egna viner. Vineriet har Benoît själv byggt för hand i ett gammalt får-stall som ligger på familjens egendom i Pèllusin mellan Saint-Joseph och Côte-Rôtie.

Alla Benoîts vingårdar är biodynamiskt eller ekologiskt odlade. Hans filosofi är att göra rena viner med tydlig koppling till växtplatsen. Vingårdarna har stora mängder schist i sig, vilket Benoît tycker ger väldigt fina resultat för odling av framför allt Syrah på dessa jordmåner.

Läs mer om vinmakaren här: Benoît Roseau

Vi har ett omfattande sortiment av viner från Benoit Roseau, såsom Cornas, Saint-Joseph, Saint-Péray Blanc, Autour du Pigeonnier, Patagon och Syrah de Rosette. Se alla viner här: Viner från Benoît Roseau

Domaine Burgaud drivs sedan 2020 av Pierre Burgaud som är tredje generationen vinmakare. Efter att ha arbetat sida vid sida med pappa Bernard för Pierre nu familjevineriet vidare.

Burgaud äger fem hektar i Côte-Rôtie och producerar endast ett vin – Domaine Burgaud Côte-Rôtie. Vingårdarna ligger i Le Champin, La Brosse, Fongeant, Leyat, Les Moutonnes och Côte Blonde. All skörd sker manuellt, och på vingården Côte Blonde som är brant och svårtillgänglig använder de en linbana för att transportera druvorna från skörden upp på berget, för att få in druvorna så snabbt som möjligt till vineriet.

Läs mer om vinmakaren här: Domaine Burgaud

Se vårt sortiment här: Viner från Domaine Burgaud

Domaine Saint-Etienne ägs av Michel Chapoutier, som är en av världens främsta vintillverkare och en passionerad förespråkare för biodynamisk odling. Elegans, finess och omtanke om naturen och människorna är Michel Chapoutiers ledord och han arbetar med lågt skördeuttag och med bara naturlig jäst.

Domaine Saint-Etienne drivs dock som ett helt separat företag mer i skymundan. Vineriet är beläget i regionen Gard i södra Rhônedalen, mellan Avignon och Nîmes. Det är helt biodynamiskt certifierat.

På grund av det varma och torra medelhavsklimatet i södra Rhônedalen, där mistralvinden kyler ner luften under eftermiddagen medan stenarna i jordmånen behåller värmen långt in på kvällen, får druvorna en väldigt fin koncentration och fyllighet. För att bibehålla en frisk struktur och få en elegant och fruktig stil på de redan fylliga druvorna har Michel Chapoutier valt att arbeta med lagring i cementfat för alla sina röda viner från Domaine Saint-Etienne.

Läs mer om vinmakaren här: Domaine Saint-Etienne

I vårt sortiment har vi flera varianter av viner från Domaine Saint-Etienne, såsom La Garrigue Côtes du Rhône les Albizzias, La Garrigue Côtes du Rhône Village Rouge, Costières de Nimes och Les Abelhas Côtes du Rhone Blanc. Se alla viner här: Viner från Domaine Saint-Etienne

Precis på gränsen mellan Rhône och Provence hittar vi vinmakaren Domaine Fontchêne, vars grundare René Milan är uppvuxen i en välkänd vinmakarfamilj i det lilla vinområdet Saint-Rémy-de-Provence vid Avignon. Han hade dock länge siktet inställt på en karriär som fotbollsspelare, men efter att ha spenderat mycket tid med sin farfar i vingårdarna växte intresset för vinodling, och framför allt för den biodynamiska odlingen.

Idag driver Rene sitt egna livsverk Domaine Fontchêne, där han inte tillåter några som helst kemiska tillsatser på vingårdarna. Han arbetar istället med naturliga växtmedel såsom åkerfräken, nässlor, kamomill, och citronoljor för att hålla sina vinrankor och druvor friska.

Läs mer om vinmakaren här: Domaine Fontchêne

I vårt sortiment har vi vinerna Les Antiques, Auphio och Rosé Leon, se alla viner här: Viner från Domaine Fontchêne

Viner från Provence

Många ser nog på lila lavendelfält och sol och vackra stränder framför sig när man tänker på Provence. Men vindistriktet sträcker sig inte bara längs med Rivieran från gränsen till Italien vid Nice och till Rhone-flodens mynning i väster, utan även norrut ända upp till Alperna.

Vinproduktionen i Provence domineras av rosévin, men det görs många andra viner här också, framför allt bra röda viner på druvor som Mourvèdre eller Cabernet Sauvignon, oftast tillsammans med traditionella sydfranska druvor Syrah, Grenache, Carignan, Tannat, Cinsault och Counoise, De vita viner som produceras i regionen består också oftast av blandningar av druvsorter som Marsanne, Roussanne, Grenache Blanc, Sauvignon Blanc och Semillon.

Provence har ett klimat med milda vintrar och varma somrar. Regionen har ett skiftande landskap, från Medelhavsstränderna söderut till ett vindlande vackert bergslandskap i norr med skogsbeklädda kullar och pittoreska små byar i dalarna. Här finns även en variation av olika jordmån, från kalksten, skiffer, kalksten till lerig sandstensjord, som i kombination med de många olika druvsorterna ger stor variation på vinerna.

Det finns åtta erkända appellationer inom regionen: Bandol, Bellet, Cassis, Coteaux Varois, Coteaux d’Aix-en-Provence, Côtes de Provence, Les Baux-de-Provence och Palette.

De stora appellationerna med många olika vintyper gör att det blir stora kvalitetsskillnader på vinerna och att AOC-klassningen inte ger lika stor vägledning som i andra vindistrikt. Det gäller särskilt för rosévin, där många vinmakare traditionellt sett använt sina sämre druvor för att tillverka dessa. På senare år har dock efterfrågan på bra roséviner ökat och många producenter börjat använda druvor från de bästa lägena och minskat skördeuttagen för att göra högkvalitativa roséviner med modern tillverkningsteknik.

Våra vinmakare Domaine Grande Bastide och Maison Mirabeau tillhör båda dessa nya kvalitetsproducenter som helt fokuserar på att göra roséviner av absolut högsta kvalitet.

Domaine Grande Bastide ligger i det vackra landskapet Tourrettes i Provence, på slätten i kantonen Fayence. Tack vare vindarna från medelhavet och att vingården ligger på hög höjd i bergen runt Tourettes får vinerna en fin friskhet. Med en ny generation som driver vineriet och då stora delar av vingårdarna är nyplanterade har hela produktionen fått en ny frisk fläkt.

Läs mer om vinmakaren här: Domaine Grande Bastide

I vårt sortiment har vi vinet Domaine Grande Bastide Othello i flera varianter och årgångar, se: Viner från Domaine Grande Bastide

Viner från Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon ligger i södra Frankrike och är landets största vinregion räknat till kvantitet. Omkring 30-40 % av allt vin i Frankrike kommer härifrån, och hela 80 % av lantvinerna (Vin de Pays). Fokus har alltså traditionellt varit på enklare viner, vilket är förklaring till att vinerna från regionen inte är lika kända som viner från regioner som Bordeaux och Bourgogne. Detta är dock på väg att ändras. Dels har nya ambitiösa vinmakare börjat göra vin i regionen och dels har den minskade efterfrågan på enklare viner gjort att många producenter i regionen har tvingats ställa om till att producera vin av högre kvalitet. 1985 upphöjdes ett stort antal områden till AC-status med krav på begränsning i skördeuttaget. Denna förändring har lett till en halvering regionens produktionsvolym och en betydligt högre kvalitetsnivå. Vidare har många innovativa vinodlare planterat nya druvor i regionen, som Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Marsanne, Viognier och Chardonnay, vilket gjort att regionen börjat göra sig ett namn för sina moderna och prisvärda kvalitetsviner. Drygt 60 % av vinerna är rödviner, resten är rosé, vitt och mousserande (Crémant eller Blanquette).

En av dessa nya innovativa vinmakare är Cassagne et Vitailles i Terrasses de Larzac i hjärtat av Languedoc.

Domaine Cassagne et Vitailles grundades 2015 av barndomsvännerna Matthieu och Nicolas från Montpellier, som efter en lång och lyckad tid som vinimportörer i Asien återvände till Languedoc för att fullfölja sin stora dröm att producera de bästa vinerna från sin hemtrakt. Vingården i Terrasses de Larzac ligger på en platå som ger druvorna en behaglig friskhet, samtidigt som den varma sydfranska solen kyls ner av de starka vindarna längst kusten.

Matthieu och Nicolas arbetar helt biodynamiskt och tillsätter inget svavel till sina viner då de tycker att det naturliga svavlet räcker, och att vinerna har en fyllighet och koncentration som klarar sig utan.

Läs mer om vinmakaren här: Cassagne et Vitailles

I vårt sortiment har vi flera årgångar och varianter av Cassagne et Vitailles viner, såsom Clas Mani, Les Chaumes, Nimalaya, Combarels de L’Ombre, Combarels à la Lumière, Combarels och Combarels Blanc. Se alla viner här: Viner från Cassagne et Vitailles

Viner från Loire

Loire i västra Frankrike är en av landets största vinregioner. Den sträcker sig längs Loire-floden från Centralmassivet ut till Atlantkusten och kallas ibland för Frankrikes trädgård på grund av det idylliska och grönskande landskapet med fruktträdgårdar och vinodlingar. Regionen är inte bara en av de största utan även en av de mest varierande, med skiftande jordmån och många olika druvsorter. Den delas in i de fyra underregionerna Le Pays Nantais eller Muscadet vid Atlanten, Anjou-Saumur, Touraine samt Östra Loire (dit Sancerre och Pouilly-Fumé räknas). Dessa underregioner är i sin tur uppdelade i en mängd appellationer.

Med en enkel indelning kan sägas att framför allt vita viner produceras i de västra och östra delarna medan det i den mittersta delen framställs vitt, rött, rosé och mousserande. De viktigaste druvsorterna är Cabernet Franc, Chenin Blanc, Gamay, Grolleau, Melon de Bourgogne och Sauvignon Blanc. Gemensamma nämnaren är att vinerna oftast är druviga, smakrika och ändå lätta, men med en hög syrlighet på grund av det nordliga läget. Vingårdarna är oftast små och familjeägda. Till områdets kända vita viner hör de friska Sauvignon Blanc vinerna från Pouilly-Fumé och Sancerre, såsom t.ex. vinerna från vår vinmakare Comte Henry d’Assay.

Comte Henry d’Assay är en mycket känd Sauvignon Blanc-vinmakare, som tillsammans med sin fru Corinne äger Château de Tracy i Pouilly Fumé. När Henry och Corinne pensionerade sig från att aktivt driva Château de Tracy, startade de istället en négoiciant-verksamhet för att producera viner under familjens eget namn. Druvor köps in från de allra bästa producenterna i Loire och Côte de Gascogne, som även är vänner till paret efter alla deras år som vinmakare.

Fokus ligger på en jordmån med mycket Silex och Calcaire, och filosofin är att enbart köpa druvor från de bästa lägena, och låta de olika stilarna av kalk till Calcaire tala för sig själva i vinet. Vinifieringen sammanfattas med en lång lagring på jästfällning, med målet att producera mineraldrivna krämiga viner med hög syra.

Läs mer om vinmakaren här: Comte Henry d’Assay

I vårt sortiment har vi bland annat vinerna Sancerre, Pouilly Fumé, Coteaux du Giennois och Touraine Sauvignon. Se alla viner här: Viner från Comte Henry d’Assay

Domaine de Pallus är ett familjeägt vineri som ligger i byn Cravant les Coteaus i den prestigefulla appelationen Chinon i Loire-dalen, omgivet av vackra bergssluttningar med vingårdar. Av appellationens vingårdar är endast 70 hektar belägna på bergssluttningar. Av dessa äger Domaine de Pallus 12 hektar av de vingårdar som anses vara de absolut bästa i Chinon, på de så kallade Grand Cru-sluttningarna, med exceptionell exponering och ren kalksten i jordmånen.

Vineriet drivs sedan 2005 av Bertrand Sourdais, som är femte generationen vinmakare i familjen. Från början odlade familjen druvor för att sälja till producenter i området, men började på slutet av 1960-talet producera sitt egna vin. 1969 var första årgången som familjen buteljerade vin under namnet Domaine de Pallus.

Läs mer om vinmakaren här: Domaine de Pallus

I vårt sortiment har vi fem av deras viner, varav fyra Cabernet Franc-viner och ett Chenin Blanc-vin. Se alla viner här: Viner från Domaine de Pallus

Viner från Bergerac

Bergerac ligger i sydvästra Frankrikes vinregion och präglas klimatmässigt mycket av sin närhet till Atlanten, med varma, långa somrar och milda, fuktiga vintrar. I de östliga delarna gör inflytandet från Medelhavet klimatet överlag varmare.

Jordmånen varierar starkt i detta stora område. I sydväst finns sand- och grusjordar, medan Bergerac har en blandning av vanlig kalksten och lera. Även vinmakningen skiftar stort inom området, från traditionell till mer modern och med många säregna viner från lokala druvsorter, varav många är helt okända utanför området.

Distriktet Bergerac, där vår vinmakare Domaine Haut Montlong har sina vingårdar, följer floden Dordognes dalgång och kan ses som en förlängning av Bordeaux även om man vid Castillon-la-Bataille korsar gränsen mellan departementen Gironde och Dordogne. Distriktet omfattar fem appellationer: Bergerac AOC, Côtes de Bergerac, Péchermant, Bergerac Sec och Monbazillac. Av dessa appellationer är nog viner från Monbazillac de mest kända, framför allt ädelrötade söta viner som kan uppnå en stor och fyllig smakrikedom. Druvorna som används är samma som i Sauternes, dvs Sémillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle, och precis som i Sauternes ställs det krav på botrytisangrepp. Vår vinmakare Domaine Haut Montlong gör just sådana söta viner som av många ses som ett utmärkt alternativ till Sauternes.

Det lilla familjeägda vineriet Domaine Haut Montlong i Bergerac har en lång tradition av att producera söta viner från Monbazillac.

De ädelrötade vinerna utgör en stor volym av deras produktion och görs i en friskare elegantare stil. De senaste åren har även produktionen av torra vita och röda viner utvecklats med en traditionell stil från området med influenser av Bordeaux.

Läs mer om vinmakaren här: Domaine Haut Montlong

I vårt sortiment har vi vinet Domaine Haut Montlong Monbazillac, se: Viner från Domaine Haut Montlong

Viner från Gascogne

Gascogne ligger i sydvästra hörnet av Frankrike och sträcker sig upp till Bordeaux. Regionen är känt för uttrycket douceur de vivre (livets sötma) och har stort fokus på mat- och vin-kulturen. Egentligen tillhör Gasscogne vinregionen sydvästra Frankrike, men de flesta räknar den som en egen region skild från Bordeaux.

IGP Côtes de Gascogne delar samma produktionsområde som Armagnac-appellationen nära Gent. Klimatmässigt är Gascogne en av de bäst lämpade terroirerna för att producera aromatiska, eleganta och balanserade vita viner, tack vare jordmånen med lera och sand, den stora temperaturväxlingen från dag till natt och den långa växtsäsongen med milda vintrar och varma somrar.

I Côtes de Gascogne hittar vi det familjeägda vineriet Domaine de Ménard som grundades redan år 1920. Det drivs idag av tredje generationen vinmakare i familjerna Prataviera och Jegerlehner. Vingården ligger i hjärtat av appellationen Bas Armagnac, längs med den historiska pilgrimsvägen Via Podensis.

Läs mer om vinmakaren här: Domaine de Ménard

I vårt sortiment har vi vinet Domaine Haut Montlong Monbazillac, se: Viner från Domaine de Ménard